Recensie (2)

Van 2000 naar 0 telde ik mezelf in slaap, hoopte ik, en mocht ik bij 0 geraken, zou ik weer gaan optellen. Toen ik de 3500 was gepasseerd, vond ik het welletjes en liet de nacht de nacht. Rik van den Bosch had een nieuwe plaat uitgebracht en had me gevraagd een recensie te schrijven. Het leek me het ideale moment.

Rik heeft me dat eerder gevraagd, of eigenlijk zijn manager, 2 jaar geleden. Hij heeft het rare idee dat ik iets zinnigs over muziek kan schrijven. Dat is een misvatting. Ik vind van alles over muziek maar beperk me in mijn mening erover meestal tot een keus uit de categoriën 'kut' en 'goed'. En wanneer ik een concert heb bezocht, zal de lezer later hooguit lezen over de aankleding van de concertzaal, de reis (indien tegengevallen), of over ontmoetingen die ik (soms) had of (meestal) heb verzonnen.

Rik speelde op de vorige plaat nog met The Dandies maar nu heten ze Ella Speed. En de plaat met 4 nummers heet Jump For Joy. Dat klinkt mij allemaal iets te vrolijk, maar je weet het niet, misschien bedoelt hij het tegenovergestelde. Laten we de plaat er eens van langs geven.

Hallo zeg! Weet Rik niet dat het hier pas half 6 in de ochtend is? Even het volume wat aanpassen. Het rockt meteen aan alle kanten. Het is dat de verf hier al een beetje van de muren afbladdert, anders was dat nu vast ook het geval geweest.
Wat nemen wij waar? Welnu: dat wij te maken hebben met slechts een duo. Rick op gitaar en zang, en Luis Bestard (nog van The Dandies) trommelt zich ondertussen een ongeluk. En dan is er een gezellig Spaansedameskoortje dat zó van Herman Brood vandaan lijkt te komen. Of van Joe Cocker. Ik kan zeggen wat ik wil, ze zijn toch allebei al dood en ik heb geen idee of ze ooit in Spanje zijn geweest.
En toch klinkt het allemaal als een volledige band. Ze zouden toch geen overdubs hebben gebruikt? Niet dat dat niet mag van mij, maar... nee, volgens mij werkt het zo niet bij Rik. Rik trekt zijn scheur en zijn gitaar open en pats! zo komt het op de plaat. Geen gedoe. Een paar effecten, maar dan heb je het wel gehad.

De eerste 2 nummers hakken er fijn in en zijn ook zo weer afgelopen. Het 3e nummer begint wat rustiger. Natuurlijk, dit is het moment voor een ballad, zo hoort dat. Oh wacht eens even, ik vergis mij deerlijk. Misschien dacht Rik dat het na 2 stevige nummers verplicht tijd was voor een rustig nummer, maar als dat zo is, dan bedacht hij zich halverwege de opname. Kolere, dat kan niet goed zijn voor je stem op de lange duur, maar het klinkt wel ongelofelijk gaaf. Even nog een bak koffie inschenken.

Net wilde ik iets over het 4e en laatste nummer zeggen maar ik ben even kwijt wat dat ook alweer was. Weet je wat, ik zet de hele EP gewoon nog een keer op, als u het niet erg vindt.
Ah, daar zijn we weer. Gone too long, heet het slotstuk. Lekker droog drummetje, zeg. Ik ga vandaag echt niet meer in slaap kunnen vallen.
Dit is de grote uitsmijter, dat hoor je zo. Gone too long, zingt Rik. En Gone too long, antwoorden de dames. Dit klinkt als een klok. Het nummer leent zich uitstekend voor uitbreiding en improvisatie tijdens live optredens, inclusief ongevraagde publieksparticipatie. Dat hoef je bij dit nummer niet te vragen, het publiek gaat dit vanzelf meezingen. Kan niet missen.
Niets op deze plaat doet me trouwens aan Spanje denken. Wel aan jaren '70 stadionrock. Het lijkt me verstandig dit echter met een korrel zout te nemen. Als u nou in uw gedachten die 2 uitersten samensmelt tot 1 gemiddelde dan zal het wel zo'n beetje kloppen met de werkelijkheid, denk ik.

Op de website van Ella Speed zie ik dat hij zichzelf getagd heeft met de sleutelwoorden: blues punk rock blues_punk folk_punk folk_rock punk_rock rock_n_roll Spain. Ja, in dat rijtje kan ik me wel vinden. Hooguit kan ik daar nog aan toevoegen: allemaal_kopen_die_plaat, wanneer_komt_Rik_naar_Nederland, en like_nu_meteen_hun_facebook_pagina.

lutek Zondag 27 September 2015 at 07:32 am | | default
Gebruikte Tags:

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.