Een Heel Grote Band

Het is verrassend hoe gemakkelijk 'Wound to Wound', in je hoofd, overgaat in 'Cygnus X-1' als je het hele Paasweekend om en om Wim Mertens en Rush draait. Trouwens ook als je dat een ander weekend doet. Beter kan ik het hele weekend platen van Spasmodique draaien om alvast in de stemming te komen voor het concert in Rotown. Dan zou ook vast, in mijn hoofd, het ene nummer naadloos in het andere overgaan. Maar ik ben nog niet in het bezit van al die platen van Spasmodique. Pas na het concert koop ik de CD/DVD-box 'All and More'. Een goed gekozen titel: ik begrijp dat, behalve het concert dat ik nu meemaak, iedere Spasmo-noot van de afgelopen 35 jaar erop gevangen is.
Gelukkig heeft het Paasweekend 3 dagen. Terwijl andere mensen hun paasei pellen, pel ik het plastic van de doos. Voorzichtig, want op zwart zie je elke oneffenheid. Laten we de box in fijne staat bewaren. Goeiendag zeg, er zitten werkelijk 10 CDs en 3 DVDs in.

Er zijn van die vragen waarop geen antwoord bestaat, of in elk geval, waarbij het antwoord er eigenlijk niet toe doet. Waarom zijn Smurfen blauw? Wanneer staat de koffie bruin? Hoe zwart is Spasmodique?
Nou eigenlijk... kijk nog eens goed... Arjo Hijmans draagt een licht gekleurd overhemd! Wat krijgen we nou? Het doet me denken aan Steve Buscemi die een strike mist in The Big Lebowski... een teken... dat moet verkeerd aflopen.
Als ik rondkijk in de zaal, valt me ook op dat de 99 procent zwarte kleding van het publiek bij het vorige Spasmodique-concert nu niet gehaald wordt. Laten we er niet teveel aandacht aan besteden. Laten we in plaats daarvan het schoeisel eens van dichtbij bekijken. Zie die puntschoenen van Mark Ritsema! Nooit hebben ze mij gestaan, die handvol keren dat ik ze probeerde in de schoenenwinkel. Je moet soms gewoon je verlies erkennen. Bij Mark staan ze wel. Bij Mark zou niets anders staan. Hij gaat er mee slapen en hij staat er mee op. Als Mark geen puntschoenen aanheeft, is er iets mis. Er is gelukkig nooit iets mis.

Er zijn van die vragen waar mensen al eeuwen mee worstelen. To be or not to be? Wat was er eerder, de kip of het ei? En waarom is Spasmodique nooit een heel erg grote band geworden?
Die laatste vraag stelt Wilma me, die zo goed is geweest vorige week een concertkaartje voor me te kopen (een paar uur voordat het concert was uitverkocht) omdat ik zelf weer eens te apathisch onderuit in een stoel hing te mahjongen in de ijdele hoop om me op die manier toegang te kunnen verschaffen tot Rotown deze zondagavond.
Inderdaad, waarom is de band niet DE BAND die ze hadden moeten zijn? Niemand weet het. Om mijn antwoord verstaanbaar te maken, schud ik mijn hoofd, wat geen enkele verstaanbaarheid teweeg brengt aangezien ik dat precies op de maat van de muziek doe. Vlak voor mij staat Martin Docters van Leeuwen, de basgitaar vervaarlijk zwaaiend op hoofdhoogte. Mijn hoofd. Ook hij schudt heen en weer.
Nu is een vriend van me eens geraakt door de luchtgitaar van Dave Wyndorf van Monster Magnet - 'luchtgitaar' als in: een zeer materiële gitaar die Wyndorf door de lucht slingerde als was hij een kleuter die een ontspoord speelgoedtreintje door de ruimte laat vliegen - maar het lijkt me nog meer rock en roll om de afdruk van de basgitaar van Martin DVL in je voorhoofd te hebben. Hoe ik echter ook probeer, telkens zwaait hij zijn bas net naar achteren als ik mijn hoofd naar voren steek. Jammer.

Na een uur is het zover dat inderdaad het ene nummer naadloos in het andere overloopt, in mijn hoofd, maar wat daar de oorzaak van is weet ik niet. Een overdosis Spasmodique? Nee, dat gebeurt niet zo snel. Bovendien, daar heb ik nog de hele Tweede Paasdag voor: 10 CD's en 3 DVD's. Vrolijk Pasen!

(link naar fotos)

lutek Maandag 28 Maart 2016 at 2:39 pm | | default
Gebruikte Tags: ,

twee reacties

Martin Docters van Leeuwen
Als jij nou de volgende keer een kruisje op je voorhoofd plakt, zal ik wat beter mikken.
Dank voor je verhaal!
Martin
Martin Docters van Leeuwen, - 28-03-’16 15:40
Lutek
Deal! :D
Lutek, - 28-03-’16 15:49
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.