Where Are You Vandaan?

Er was eens een popquiz waarbij gratis platen werden weggegeven, een leuke geste van de organisatie, zodat ook de doorsneekandidaat kans had iets moois mee naar huis te nemen. Nou ja, gratis... dat mocht niet, maar net als bij een idioot televisiespelletje werd er een simpele vraag gesteld zodat bij het goede antwoord een prijs kon worden weggegeven. Eén ding, je moest dan wel het goede antwoord geven.
De presentator liep de gymzaal rond en deelde her en der platen uit, hij verzon de vragen on the fly. Zijn stapel platen slonk ras.
- Uit welk land komen The Rolling Stones?
Hij pakte alvast de plaat om die te overhandigen maar bevroor in zijn voorwaartse beweging bij het antwoord 'Amerika'.
Ehh... het speet hem dat hij geen plaat kon weggeven, al had ik het idee dat het hem, gezien het gegeven antwoord, niet werkelijk speet.
Toch is het geen gekke gedachte: Rolling Stones, Amerika, dat zou zomaar kunnen. Alles is Amerikaans aan de Stones. Als je de popgeschiedenis niet kent, kan je je hierin makkelijk vergissen.

Tot voor kort heb ik gedacht dat I Am Oak uit Engeland kwam. Toen ik te laat was om er een concert van mee te maken, voelde het als een gemiste kans, aangezien een buitenlandse artiest nu niet iedere maand op een Nederlands podium staat.
(Mensen die 10 jaar geleden van 16 Horsepower genoten, en weer anderen 15 jaar geleden van The Levellers, spreken mij hierin waarschijnlijk tegen.)
Wat bleek? I Am Oak komt uit Utrecht. Aha. Kansen genoeg dus om ze te zien. Correctie: om hém te zien, want technisch gezien bestaat de band uit 1 persoon... heb ik mij laten vertellen.
Kijk, dat is eigenlijk het probleem: sinds ik nauwelijks meer geïnteresseerd ben in muziek, althans niet genoeg om er actief naar op zoek te gaan, weet ik dergelijke dingen niet automatisch. Ik moet het mij laten vertellen. 20 jaar geleden hoefde ik een seconde van een onbekende plaat te horen, of ik wist al waar de artiest vandaan kwam, door wie hij was beïnvloed, hoe lang het nummer zou duren, of hij over een paar jaar nog platen zou maken, wat de schoenmaat van de gitarist was en of de drummer brilde. Pats boem! Eitje.
Nu ben ik blij als ik denk dat ik weet wat voor instrument ik hoor, en hoeveel mensen er eigenlijk meespelen. En als iemand me vertelt dat de band uit dit of dat land komt.

Zo had ik vorig jaar dus ook gehoord dat DeWolff uit België kwam. Of misschien had ik het verkeerd gehoord. Of misschien had ik het zelf bedacht, gezien de naam. Geen idee. Maar bij het horen van louter een kort openingsgoedemiddag vanaf het podium op het Bevrijdingsfestival werd het me duidelijk dat ik hen geografisch moest bijstellen. Ook DeWolff komt uit Utrecht.
Voortaan zal ik elke band waarvan ik twijfel over de herkomst in Utrecht plaatsen. Behalve The Homesick, die ook op het festival optrad. Zij klonken als Smiths, Echo & the Bunnymen, Sundays, Wedding Present en nog 20 andere bands uit het Verenigd Koninkrijk doch komen uit Dokkum.
Het gras op het festival kwam uit Rotterdam, daar ben ik vrij zeker van.

lutek Zaterdag 07 Mei 2016 at 11:31 am | | default
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.