Arbouretum

Een concert op maandagavond. Geen avond om uit te gaan. Maar goed, het was dan ook geen band om naar toe te gaan.
Zo vonden althans de meeste mensen. De meeste mensen waren dan ook niet aanwezig. Een stuk of 50 mensen wel.
Ik zie over het algemeen liever een concert met 50 man publiek dan met 50.000, hoewel ik de meeste bands die voor 50 man spelen een publiek gun van 50.000 en andersom, maar je hebt het niet altijd voor het zeggen.

Om het publiek alvast op te warmen voor de hoofdact werd tweemensband Beach House enige zendtijd gegeven. Ze begonnen een beetje traag, maar bij het 3e nummer kregen ze er echt zin in en gingen alle remmen los. Opeens naderden ze de 60 bpm (beats per minute). Het publiek werd wakker.
Ze schrokken hier zelf ook wel een beetje van en namen meteen daarna weer gas terug. Ze ontpopten zich als vaandeldragers van de drone. Die drone werd al ingezet bij het eerste nummer en eindigde 40 minuten later bij het laatste. Tussendoor zweefden stukjes muziek door de ruimte. Je hoorde het met je oren en met je maag en met je linkerdijbeen. Of met je rechter bovenarm, afhankelijk van waar je je bevond. Mijn Angolese goudgele versnapering sloeg dood, en ik zag regelmatige patronen op de vloeistofspiegel verschijnen. Een asbakje begon over een tafeltje te kruipen. Ik heb vroeger niet veel opgelet bij natuurkunde, maar ik wist wel dat er maar dit hoefde te gebeuren of de vloeren zouden nu ook mee kunnen gaan trillen. Tijd om me uit de voeten te maken.


Ik liep naar de bar voor een verfrissing, waar ik werd geconfronteerd met andere mensen, iets wat meestal niet mijn favoriete bezigheid is, echter deze avond maakte ik graag een uitzondering.
De barman serveerde een vers niet te versmaden palmnootbiertje, want de zaal (WORM, Achterhaven 148, Rotterdam) draagt de ondernemende medemens uit minder bedeelde continenten een warm hart toe.
Ik wist niet zeker of ik de gehoorzaal weer in moest gaan of hier een praatje moest maken. Door toedoen van enige logica van buitengewoon niveau ener gesprekspartner ('dat vind ik gewoon'; 'dat slaat nergens op'; 'dat hoef ik niet uit te leggen'; 'nou, dat is gewoon onzin'; 'daar ga ik niet op in') werd de keus voor mij gemaakt en stapte ik weer op de band af.


De band bleek net te stoppen met beginnen, en begon nu met stoppen. Alle verf was inmiddels van het plafond gebladderd, wat een fleurig beeld opleverde van het over het algemeen in zwart gestoken bezoek.
Goeie band, volgende keer ga ik weer, maar de hoofdact trad al reeds aan.
Nog snel een palmnootje meegenomen en daar liet ik mij al overrompelen door Arbouretum.
Ik wist van deze band dat zij rustige luisterliedjes maken die echter electrisch weleens flink versterkt kunnen worden. Live op het podium gold dat zeker. Nu werd zelfs de versterking versterkt. De afgebladderde verf vloog tegen de achterwand aan. Een uur geleden was het plafond nog paars en de achterwand wit, nu was het andersom.
Als je aan het klussen bent in je huis en je weet niet hoe je verder moet dan kun je beide bands inhuren - het resultaat is iedere keer anders, maar altijd verrassend. Een aanrader!


Na afloop bleek de aanwezigheid van aanwezigen gehalveerd, maar het enthousiasme van de blijvers was verdubbeld, dus werden we getrakteerd op een toegift. De fans kregen nog een paar minuten langer Neil Young meets Motörhead te horen en iedereen ging tevreden naar huis. Behalve ik dan, want ik wilde nog genieten van een Zuid-West-Afrikaans brouwseltje ter zwaarte van zeven hele volumeprocenten. Inmiddels zag ik al palmnoten door de ruimte zweven. Ik probeerde ze te plukken maar dat ging niet geheel volgens plan. Wim de DJ bracht de aarde alsmede de palmaanhangende mensheid terug naar wat we voor het gemak maar even de realiteit zullen noemen, en al met al bleek ik me keurig gedragen te hebben. Ik mag de volgende keer weer terugkomen.
Wat ik ook zeker zal doen.
lutek Donderdag 01 November 2007 at 11:48 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.