Vrij op Vijf Mei

In plaats van linksaf het park in te lopen, ging ik deze middagpauze rechtsaf, langs de Veerhaven naar de Erasmusbrug. Er stond iets te gebeuren, iets op til, iets op stapel. Iets waar later mensen van zouden zeggen: Was je er niet bij? Jammer hoor. Het was echt geweldig.
Bevrijdingsdag kan me niet vaak genoeg gevierd worden. Ik doe dat zelf ook bij voorkeur zo vaak mogelijk, maar niet noodzakelijk op 5 Mei. Dat is zo beklemmend, het alleen maar op 5 Mei te vieren.


Ik was net op tijd. Het zou om 1 uur zou beginnen. De tijd tot die tijd werd volge-rapt door een rapper. Hij rapte van vrijheid en hij rapte van vieren, en van dat we anders net zouden zijn als wilde dieren. Ik snapte niets van wat hij zei, maar ik begreep wel dat hij iets te veel dichterlijke vrijheid genoot dan goed voor hem was, en voor ons. Hij kon beter tegen zichzelf beschermd worden, middels plotse blikseminslag. Helaas, de heldere hemel beloofde anders.

Minister-president J.P. hield een openingspraatje. Alles liep gesmeerd en volgens het draaiboek. Hij begon over oorlog en over vrede, en de rest was niet meer te verstaan. De geluidstechnicus bereidde zich alvast voor op de volgende act (een feestelijk openingsdansje op muziek) en had geen aandacht meer voor de toespraak van J.P. De wind deed de rest. Toen kwamen er in de verte ook nog een paar vliegtuigen aan. Ondanks alle mankementen tijdens de mime-act van J.P. hoorde ik toch opeens luid en duidelijk de zinsnede "normen en waarden" over het plein schallen. De menigte stond onmiddellijk weer in de houding.


De vliegtuigen verdwenen weer in de verte, precies op tijd was het praatje ten einde, en het feest kon officieel geopend worden middels ingehuurd knaapje, vervaarlijke fakkel, en vuurwerk met onverwacht korte lont. Het knaapje schrok zich te pletter en wilde van het podium springen, maar J.P. hield hem stevig beet. Zelf had J.P. de grootste schik, te oordelen naar zijn kapsel dat in niets meer leek op dat van de minister-president. Met extra veel knallen eindigde het vuurwerk in een regen van rood-wit-blauwe tickertape. J.P. zat onder en had thuis iets uit te leggen.

Een Engelsman voor me vroeg aan zijn buurman wie die meneer op het podium was en wat hij gezegd had. Ik ving iets op over 'Jen-Pieter' en ook: 'but his hair is in the war now'. Wenkbrauwen werden gefronst. De Engelsman draaide zich om naar zijn vrouw en deed verslag. Nog meer wenkbrauwen werden gefronst.

Aan de andere kant van het plein had iemand de muziek aangezet. Bij nader inzien bleek de eerste band te zijn begonnen. Het publiek draaide zich om en liep er op af. Het viel niet direct op, maar als je goed keek zag je Roel van Velzen achter een keyboard zitten. Hij pianeerde er op los dat het een aard had. Hij had haast ook, want hij moest nog 12x optreden vandaag. Geen enkele provincie wilde een heel concert van hem organiseren, daarom was besloten het leed dan maar gezamelijk te delen. Ook dat is vrijheid, elkaar steunen in barre tijden, klaar staan voor je medemens. Het was een leerzame middag.

Op een scherm naast het podium kwam het magistrale beeld van Ossip Zadkine in beeld, De Verwoeste Stad. Met alsmaar daaroverheen in oplichtende letters 'Van Velzen'. Wat er precies mee bedoeld werd, was me niet duidelijk.


Het eerste nummer was afgelopen en met een sprongetje hupte onze Roel van zijn krukje af. Dat had hij beter niet kunnen doen, want nu verdween hij helemaal achter het keyboard. Waar was hij nu? Ah, daar dook hij weer op, hij was een paar meter verderop op een podiumblok geklauterd. Met professionele stroomlijn kletste hij het ene nummer naadloos aan het andere. Ik citeer: "...en over fly gesproken, het is vandaag de dag van de vrijheid..."
Ik keek op mijn horloge en besloot dat er elders vast ook nog een hoop te doen was. Toen ik het terrein afliep, hoorde ik hem nog zeggen dat het toch heerlijk was om vrij te zijn, maar ik moest gewoon werken, dus keerde ik terug naar kantoor.
lutek Donderdag 08 Mei 2008 at 12:15 am | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.