Oost West, Zuid Best 2

Rondlopen in het Zuiderpark tijdens de Zuiderparkdagen is vermoeiend. Rondlopen op 1 Zuiderparkdag is al vermoeiend. Maar proberen te blijven zitten voor het podium op de Zuiderparkdagen is nog veel vermoeiender. Toch word ik er ieder jaar weer naartoe getrokken. Het gaat vanzelf. Ik verlies de macht over het stuur, de controle over mijn ledematen, en als het echt te erg wordt, gaan de blaas en de kringspier ook een eigen leven leiden. Neergeploft op een bankje sla ik wat er zich op het podium afspeelt gade. Dat is nogal wat. Daar kun je niet omheen.

Een geweldige artiest, wiens naam mij evenals vorig jaar is ontschoten, zingt live mee met een muziekband. Het zijn de dezelfde nummers als vorig jaar, maar dat geeft niet. Al zou hij 20 keer hetzelfde nummer zingen zou het nog niet geven. De sfeer zit er al aan het begin goed in, in ieder geval op het podium. Ik kijk het terrein rond. De bankjes worden bevolkt door mensen die zitten bij te komen van de kraampjeswandeling, ze nemen misschien een broodje of een drankje, en maken zich op om weer te vertrekken. Sommigen blijven langer dan 10 minuten zitten, genieten van het zonnetje, bestellen nog een 2e, 3e, en 4e biertje, en proberen te ontdekken wat er zich precies op het podium afspeelt. Dan zijn er enkelen die hier de hele dag rondhangen, zij zijn van de organisatie of treden vandaag zelf op.


Behalve de geweldige artiest probeert er op het podium een groepje line-dancers line te dancen, wat maar ten dele lukt. Niettemin beschouw ik dit als het hoogtepunt van het weekend. Een nieuw nummer begon te spelen, een rumba. De geweldige artiest helpt de dames line-dancers door te zeggen: "Voor de dames, dit is een rumba." De dames hadden reeds door dat het een rumba was, ze waren trouwens allang begonnen met hun dans-routine. Niet dat het in het minst had uitgemaakt of het een rumba, een samba, een foxtrot of een tango was, de bewegingen zouden precies dezelfde zijn geweest. Het ging meer om het idee, vermoed ik.
Het ging redelijk goed, van de 6 dansten er zeker 2 in de maat. Toen er na verloop van tijd 3 koppels van 2 gelijkdansenden waren, was het niet langer duidelijk welk van de koppels nu echt in de maat danste en welke niet. Gelukkig was het nummer toen al bijna afgelopen. Ik wisselde een muntje tegen een biertje. Een goede ruil.


Ik zat nog maar net weer op mijn plek of de geweldige artiest schalde: "Voor de dames, een lekker pittig nummertje: Get Your Feet Down." Geloof het of niet, ik had niet de minste moeite dit advies op te volgen. Het ging helemaal vanzelf. Ondertussen viel me op dat de her en der verspreide tafeltjes en zitbankjes meer in line stonden dan de dames op het podium. Het ging nu toch behoorlijk mis. Een der 'dames', die eigenlijk een heer was, (maar door de dames op sleeptouw genomen, want er was geen herengroep in zijn leeftijdscategorie) leek onbekend met deze dans. Echt moeilijk kon het niet zijn, en inderdaad, na een minuut of 3 had hij het onder de knie.
De zaak verslechterde echter bij het volgende nummer. "Juke joint jive, van onze eigen Leen!" Denkelijk had de damesmeneer een paar repetities gemist want hij liep andermaal achter de feiten aan. Nu kwam echter de professionaliteit van de dansgroep naar voren: de dames raakten niet in paniek, ter plekke werd het baasje bijgespijkerd in de geheimen van deze mysterieuze dans. Jammer was dan wel dat de 5 dames er elk een andere interpretatie van op na hielden, zodat de uitvoering eigenlijk als geheel mislukt moest worden beschouwd. Een jammerlijk aftreden volgde, het was het laatste nummer.


Een pauzemuziekje, dat niet veel anders klonk dan wat we tot nu toe hadden gehoord, werd overstemd door een zwetende dikbuikige MC van midden 50. Denkelijk kwamen alle artiesten van vandaag uit zijn stal. "Applaus voor deze gewellllldige artiest, dames en heren. En dames en heren, blijft u zitten, we krijgen nu ook weer een waaaaaanzinnige artiest." Ondanks dit goede advies stonden toch her en der mensen op om hun heil elders te zoeken. De bankjes waren zo gemaakt dat als je van de ene kant opstond, er aan de andere kant iemand ruzie kreeg met de zwaartekracht. Een fleurig gezicht zoals die ouwetjes daar in het drassige gras met de beentjes in de lucht buitelden.
Een bankje verder krabbelde een omaatje weer op en sommeerde opa 'er nog eentje' te halen. Ze klokte haar 6e wijn achterover en klapte ongeveer mee op de maat, richting het inmiddels verlaten podium. Ze wilde zelfs op het bankje gaan staan om het allemaal wat beter te kunnen zien, maar werd tegengehouden door haar liefhebbende man, die voor zichzelf alvast maar meteen 2 biertjes tegelijk had besteld.


Toen Wiener-Wiener-schnitzel (op de maat van We will rock you) was afgelopen, beklom de waanzinnige artiest het podium.
"Dames en heren, geef haar een hartelijk applaus, deze artiest staat als een huis." Het was geen woord teveel gezegd, ze woog minstens 200 kilo. Ze kondigde aan dat ze met een Nederlands liedje zou beginnen: C'est la vie. Ik ging nog een muntje tegen een biertje wisselen. De ruil voelde steeds beter. Toen ik terugkwam, had ze 'Proud Mary' ingezet... rollin'... rollin'... juist toen me de pas werd afgesneden door een kolonne rolstoelen. De waanzinnige artiest had gevoel voor timing.
Mijn eigen gevoel voor timing mocht er ook wezen, want ik meende dat ik nu echt te lang had doorgebracht op deze plek. Ik had nog 2 muntjes over die ik beide omzette in hoofdpijnwijn. De hoofdpijn kan ook door de muziek gekomen zijn, dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Deze muziek valt doorgaans in de smaak bij de leeftijden 5 min en 75 plus, maar op Zuid valt het ook in de smaak bij alle leeftijden daar tussenin. Ik besloot dat ik waarschijnlijk geen leeftijd had, en vertrok.
In de verte hoorde ik nog hoe de waanzinnige artiest werd afgekondigd: "Groot applaus, dames en heren. Je bent een kanjer!" en ja, dat was ze.
lutek Woensdag 11 Juni 2008 at 9:53 pm | | default
Gebruikte Tags: , , ,

Eén reactie

mountain
En dan heb je op 6 juli Metropolis weer.
mountain, - 12-06-’08 13:05
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.