Dutch Culture

Jaarlijks organiseert Deelgemeente Charlois de Zuiderparkdagen, een weekend vol feest en vertier voor de Charloisse mens, gehouden onder de rook van de Oude Molen. Er is zang en dans, er is een megavlooienmarkt (megavlooien??), pannenkoeken bakken, oud-hollands klootviolen, wat al niet! Ieder half uur krijgt een willekeurige voorbijganger een klap van de molen, het hoort er allemaal bij en vlugzout is binnen handbereik. Echte folklore. Er zal ook wel koeklopen en zakhappen zijn, ik heb het niet allemaal even goed mee kunnen maken vandaag. Ik werd overmand. Halverwege moest ik gaan zitten en op adem komen.
Omdat ons moeder een der 188 verhuurde kramen uitstalt met vergeelde, verschraalde, aangekoekte of andere rommel die de Roteb niet mee wilde nemen, komen Hannie en ik elk jaar even kijken. Het is ieder jaar een gedenkwaardige dag.
We zien de rasechte Charloisser in zijn natuurlijke element. Vanaf het middaguur is het luidlallend bierdrinken geblazen. Manlief achtergelaten bij zijn vrienden, hobbelt de werpende twintiger (going on dertiger) achter haar kinderwagen (2-breed-model) vol met tweedehands wegwerpartikelen, kinderen aan noch bij de hand.
In Charlois alleen lijken meer verenigingen te zijn dan in de rest van Nederland bij elkaar, gezien de enorme hoeveelheid stands en stapels folders. Je moet als eerste stuurman navigeren wil je niet ongewild ergens lid van worden gemaakt, het blijft oppassen.

We zochten een uitweg en vonden wat neergekwakte tafeltjes en bankjes, halverwege de biertent en Podium B. Hier konden we even bijkomen. Voor 2 maal 1 euro 75 hadden we verfrissing in de vorm van 1 cola en 1 rode wijn. Dansgroep Salsalydia besloot net een wervelende act met veel armgezwaai en dito benenwerk, waarbij diverse ledematen met elkaar in de knoop kwamen, een rattenkoning ontstond, en de kluwe als 1 geheel met sirene naar Dijkzigt werd gereden om operatief een einde te maken aan de show. De meeste leden konden nog worden gered en voor de anderen werd een collecte gehouden. Het was alleszins een reden om snel weer nieuwe leden te gaan werven. (Snel! onder de tafel.)

Een pauze-act bestond uit een wat jump-style geneuzel. Ik kan hier niets over zeggen, omdat ik eigenlijk geen idee heb waar ik naar zat te kijken. Volgende onderwerp.
Het werd drukker, zonniger, en ik geloof ook dat het gezelliger werd. In ieder geval amuseerde ik me sterk bij het aanschouwen van een ontmoeting tussen een skinhead met pitbull en een man met surinaams uiterlijk, die wetenswaardigheden uitwisselden, mogelijk over de stand van zaken in de wereld van de hondengevechten van tegenwoordig.
Tijd voor de volgende topartiest, wiens naam mij is ontschoten. Hij deelde ons mede sinds enkele dagen in uitgelaten stemming te verkeren, omdat hij wist dat hij net als vorig jaar weer op de Zuiderparkdagen mocht komen optreden. Ik weet niet of hij op andere dagen in het jaar optreedt. De show liep gesmeerd, na bijna iedere aankondiging werd het juiste nummer opgezet. Dit was ook vooral van belang voor de lijndansende 50+ dames. Ze hadden er echt zin in. In no-time was een menigte op de been, maar bij nader inzien bleek die menigte zich te verplaatsen naar Podium A. Het belette hen echter in niets en met dubbel elan werden de voetjes tot grote hoogte geworpen, waarbij hier en daar een steunzool met doffe plof in het drassige gras belandde.

Na mijn vijfde wijn moesten we de conclusie trekken dat we al weer erg uitkeken naar De Dagen van volgend jaar, maar tevens verheugd waren dat ons daartoe nog 364 andere dagen scheidden. Ik beloof dan een camera mee te nemen.

Met luidruchtige groet,
Lutek
lutek Zaterdag 09 Juni 2007 at 9:49 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Eén reactie

Edwin
Nou, Ingid en ik willen volgend jaar wel mee naar De Dagen
Edwin, - 10-06-’07 11:20
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.