Huwelijkscadeau

Wanneer The Wedding Present present is, zorgt ieder verstandig persoon ook present te zijn. Er waren zo'n 80 verstandige personen in Rotown. Iedereen had het naar zijn of haar zin. Dat is een inschatting, want ik heb dat niet aan iedereen persoonlijk gevraagd. En je moet bedenken dat wanneer ik dat wel gedaan zou hebben, je altijd de kans loopt dat niet iedereen het achterste van de tong laat zien. Bovendien zou ik ook nog iemand verkeerd kunnen hebben verstaan. En waar sta je dan met je grondig onderzoek?
Nee, het is een inschatting, zeker weten doe je zoiets nooit. Het schiet me te binnen dat ik ook nog eens bevooroordeeld was: ik had het zelf reuze naar mijn zin, en de kans is dan al zeker groter dat je denkt dat anderen het ook goed naar hun zin hebben, en ook als dat niet zo is, dat je alleen al door een enthousiaste opstelling de ondervraagden in betere stemming brengt dan zij in eerste instantie waren.
Lastige materie. Ik laat het vakkundig onderzoek maar liever aan het NIPO over. Die zijn daar in doorgewinterd.


The Wedding Present dus, zij waren er. En wij waren er, wat wel zo prettig is als je als band op een podium staat. Stel dat er niemand in de zaal is... je krijgt geen applaus, geen verzoeknummers (die WP trouwens toch nooit inwilligt), geen roep om bisnummertjes (die WP al helemaal nooit speelt), dat is niet prettig. Je gaat je dan dingen afvragen als: Waarom ben ik hier? En niet alleen hier in Rotown, nee, na een paar nummers groeit die vraag naar gigantische proporties en vraag je je af wat je eigenlijk in Nederland doet, in de wereld, in het leven, en wat al die andere mensen in de wereld doen. Die mensen die hier allemaal niet zijn. Nou ja... niet zijn... natuurlijk is niet iedereen niet aanwezig, niet alle 6 miljard. Goed, ze zijn vanavond dan wel niet in Rotown om je aan te moedigen, maar je moet realistisch blijven, je kunt niet verwachten of verlangen dat er 6 miljard mensen naar je optreden komen kijken. (Ik weet niet of u Rotown kent, maar daar is het trouwens veel te klein voor, en ze zouden meer personeel aan moeten nemen.) Je doet er dus goed aan een gemiddelde inschatting te maken, laten we zeggen: 80 man bij een optreden (hoewel ze Rotown ook wel eens geheel uitverkochten, en in Engeland treden ze op voor zalen van 3-4000 man), en van die 80 kun je je dan afvragen wat zij eigenlijk doen vandaag en waarom ze dat niet hier doen.
Ik was eens bij een avondje Verreck & Pleijsier, zeker 15 jaar geleden, en daar zaten we met ons vieren te kijken, na de pauze. Voor de pauze hadden er nog 2 andere mensen gezeten, maar die waren niet teruggekomen voor de 2e helft. We vroegen ons af - niet hardop natuurlijk - wat er zou gebeuren als wij ook weg zouden lopen. Waarschijnlijk zouden ze gestopt zijn.


The Wedding Present was er, en weet je wie er ook was? Die dj van Bizar, het huidige Vibes en voormalige Pinguin Park. Ik weet zijn naam niet meer, maar ik vond het buitengewoon aardig hem weer eens te zien. We begroetten elkaar hartelijk en dansten weer verder. (Ik had mijn luchtgitaar bij me.) Ook Floris (met de rijmende achternaam - say no more) was er. En iemand die vroeger net als ik bij alle concerten van Magnapop aanwezig was, althans zo veel mogelijk. Een bont gezelschap. En zoals dat gaat met bonte gezelschappen, het groeit en het wordt bonter. Het gezelschap op zich lijkt wel een levend wezen, een soort amoebe waarschijnlijk, het vormt zich en beweegt zich als een soort blob door de ruimte, en is groter dan zijn afzonderlijke delen.
Over blob gesproken, wie was het nu eigenlijk die het onderwerp 'griezelfilms' introduceerde? Opeens had iedereen het daarover. Het is een van de kenmerken van een 'blob', iets ontstaat, iets gebeurt, maar je weet niet meer hoe iets nu precies is begonnen of waar het vandaan kwam. Het is groter dan jezelf. Bij een voetbal-hooligan-blob werkt dat waarschijnlijk ook zo. Niemand begint met vechten, maar opeens is iedereen aan het vechten. Bij The Wedding Present was niemand aan het vechten omdat iedereen - ik zei het al - in opperbeste stemming was. Maar dat is een inschatting.


lutek Zaterdag 08 November 2008 at 3:02 pm | | default
Gebruikte Tags: ,

Eén reactie

jan-willem
hey Lutek,

bedoelde je mij met die "iemand die vroeger net als ik bij alle concerten van Magnapop aanwezig was"? Dan had je wel even Hoi mogen zeggen, ik had je nooit herkend. En dat terwijl ik kennelijk vlak achter je heb gestaan. Mocht je toch iemand anders bedoelen, ik heb lang lang geleden eens een cassette van jou gehad van Magnapop in Nighttown, als ik het me goed herinner in ruil voor wat radio-opnames. Was het niet via Vara's teletekst? Dat bandje heb ik laatst gedigitaliseerd, maar ik kon niet meer op je naam komen (sorry). Die schoot afgelopen week opeens weer in mijn hoofd.
't was een mooi concert in Rotown, alleen jammer dat ze Interstate 5 niet speelden....

Misschien tot de volgende keer? Ik kom alleen bijna nooit meer in Rotterdam, woon nu in de buurt van Eindhoven.

groeten,
JW
jan-willem, - 09-11-’08 12:37
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.