In Questo Paradiso

-Waarom organiseren ze zo'n nachtconcert toch om half 1 ?
-Als ze het om 10 uur zouden doen, zou het geen nachtconcert zijn.
-Nee, duh! Maar waarom?
-Mogelijk heerst er overbevolking in concertland. In plaats van vol=vol, schuiven ze wat met de tijden. Vroeger was het heel normaal dat een band 2 concerten op 1 avond gaf, een early show en een late show.
-Vroeger was het vroeger, nu is het later.
-Nee, nu is het nu, later is het later.
-.... (zucht) Nou ja, we gaan er naar toe en we zien wel.
-Precies.


Toen platenspeciaalzaak Haddock (aan de Van Oldenbarneveltstraat) nog bestond, heb ik enkele malen een aankoop gedaan op basis van het horen van 1 nummer. Ik kocht eens 5 platen van Yo La Tengo na het horen van 'Upside Down', en een keer 4 platen van Dead Moon na het horen van 'Walking On My Grave', en ook een keer - zonder maar 1 nummer te luisteren - 4 platen van Eleventh Dream Day, bij een andere platenzaak nadat de eigenaar had gehoord dat ik zoveel platen kocht bij Haddock en hij daar nogal verbolgen over deed. Ik had een goede inschatting gemaakt en had en heb nog altijd veel plezier van die aankopen.
Toen ik voor het eerst 'Sweet About Me' van Gabriella Cilmi hoorde, zat ik al tijdens het eerste refrein hard mee te zingen, maar deed geen impusieve aankoop. Nu alles op internet te vinden is, hoef je niet meer zo hard te lopen.
Vorige maand echter, zag ik dat ze zou komen optreden in Paradiso, Amsterdam, en mailde ik Hannie of ze het leuk vond daar heen te gaan. Ze belde 2 minuten later terug dat ze de kaartjes zojuist had aangeschaft. Ik zei nog: "ah... I'll take that as a Yes".


Dungekleed maar goedgemutst liepen we van de auto naar Paradiso. Ik gokte dat ze als toegift vanavond (vannacht) een nummer van Led Zeppelin zou spelen. Ze was in een interview zo trots geweest op haar muzikale opvoeding, dat ik vreesde dat dat er vast uit zou moeten komen. Voor de deur hing een bericht: aanvangstijd gewijzigd. Schrik! Concert begint om 00.30 uur. Schik. In Amsterdam was het misschien nog geen wintertijd, we weten het niet. Het leek anders wel wintertijd, dus spoedden wij ons ras naar binnen.
Ik was van te voren al vrij zeker dat ik deze avond de enige zou zijn met een Handsome Family t-shirt, maar ik had om het even welke ander shirt uit de kast kunnen trekken, want er was overduidelijk ander publiek dan waartussen ik mij gewoonlijk bevind. Een aangename afwisseling.
In de voorbije week had ik inmiddels kennis gemaakt met de andere nummers uit haar repertoire en sloeg direct na binnenkomst in de grote zaal rechtsaf om me voor te bereiden op wat komen zou. Ook voor Hannie nam ik versnaperingen mee, zij had zich inmiddels links in de zaal opgesteld. Ik ging nog 1 of 2 keer terug voor de zekerheid, maar Hannie moest rijden en hield zich sober.


De muzikanten wisten zich niet goed een houding te geven, wat bleek uit hun presentatie. Achter het keyboard stond een meneer met een behoorlijk misplaatste snor, de gitarist tooide zich met een zeer misplaatste baard, en verderop stond een enorme hoeveelheid blanke dreads met daaronder een volkomen misplaatste soulbassist zonder enige soul bas te spelen. De enige echte muzikant zat achter het drumstel, ik vermoed dat hij op zijn plaats is in een jazzjamband of in een nachtclub, maar niet in een strak misplaatst pak.
Mevrouw Cilmi zelf was bijna de hele tijd goed bij stem, wat wel zo prettig was. Het programma begon en het programma eindigde. Ze kwamen terug voor de reeds voorspelde Led Zeppelin cover. Het kon niet uitblijven.
Wij gaan denk ik nog veel van mevrouw Cilmi horen. Niet omdat ik haar mijn telefoonnummer heb gegeven, maar omdat ze al 18 maanden lang nog steeds 17 jaar is. Ze heeft dus voldoende tijd om nog veel liedjes te zingen. Dat ze zo welluidend mogelijk mogen zijn!
lutek Donderdag 13 November 2008 at 12:02 am | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.