Morrissey

De mogelijkheden een levende legende levend te aanschouwen zijn niet legio, weet dus waar je kansen liggen. De kans lag gisteren in sustainable danceclub WATT. Gedanst werd er, al dan niet sustainable.
De mogelijkheden om 1000 mensen bij elkaar luidkeels met hun held te horen meezingen, zonder dat er ook maar één idioot tussen staat, liggen ook al niet voor het oprapen. Weet ook hierbij waar je kansen liggen. Je raadt het al, die kans lag gisteren in WATT. Luidkeels meegezongen werd er, al dan niet in de juiste toonhoogte.
Morrissey schijnt zelf voor 'Rotterdam' gekozen te hebben, hoorde ik iemand zeggen. Hoe dat precies in zijn werk ging weet ik niet. Gaf hij de voorkeur aan een kleine zaal? Wilde hij 's middags een bezoek aan de Euromast brengen? Ligt Rotterdam beter dan menig andere plaats op de lijn Luxemburg--Ergens-in-Nederland--Antwerpen? We zullen het misschien nooit weten. Zeker is dat van alle optredens die hij ooit in Rotterdam gaf, dit het beste optreden was.


Het aangrenzend eetcafé was voor de gelegenheid gesloten. De link naar de optredende artiest mag duidelijk zijn. Of je verkoopt hamburgers, gehaktballen en saté, of je laat The Mozz optreden. Maar beide zaken op één avond combineren gaat je niet lukken. Niemand zat te wachten op een open eetcafé, iedereen was al lang blij heelhuids binnen gekomen te zijn. Met die niet te vertrouwen electronische tickets ben je nergens zeker van.
Iedereen was ook al lang blij dat het voorprogramma na een half uur was afgelopen. Hoewel Doll & the Kicks best 1 leuk nummer speelden, speelden ze dat nummer 10 keer achter elkaar, en zo leuk was dat nummer ook weer niet. Na 10 minuten vergat de zangeres steeds vaker haar nauwsluitend jurkje naar beneden te trekken, zodat de aandacht wat van de muziek werd afgeleid. Ik besloot intussen buiten nog wat sigaretjes te roken, altijd een favoriete bezigheid van me. Ook een favoriete bezigheid van me is het beschrijven van enkele scènes uit Antonioni's meesterwerk "Blow Up", wanneer verafgoding van mens en materiaal ter sprake komt (en dat komt het al snel wanneer Morrissey optreedt.)
Na enige tijd kreeg ik een sms-je ("Ik zou maar deze kant opkomen als ik jou was...") van hulplijn C. die samen o.a. met vriendinaanwinst L. en oudgediende N. zich verschanst hadden ter linkerzijde van het podium, naast de tapkraan, 'uit de loop'. Een bijzonder strategische plek, het verst weg van de ingang. Je bent doorgewinterde concertganger of je bent het niet. Als je geen doorgewinterde concertganger bent, loop je ook nog eens de kans om met 100 anderen hopeloos vergeefs naar een paar in het publiek geworpen setlists te graaien na afloop van het optreden. Als je wel doorgewinterd bent, wacht je 10 minuten, loopt dan naar één der roadies en vraagt of er nog een setlist is achtergebleven op het podium, wat vaak wel het geval is. Hopla, weer eentje voor het plakboek.


Op die setlist is duidelijk te zien dat je oren je niet hebben bedrogen, hij heeft echt 5 Smiths-nummers gespeeld, zonder welke doorspekking de setlist er letterlijk anders uit had gezien. Hoe overweldigend het optreden ook was, het waren de Smiths-nummers die de avond ruggegraat gaven. Iedereen was unaniem vol lof over de avond. En iedereen noemde unaniem een verschillend nummer als hoogtepunt. Lady C en ik waren de laatsten van een grote groep bekenden die de zaal verlieten, en om het gevoel niet direct kwijt te raken besloten we de avond te besluiten zoals die begonnen was. De mogelijkheden om een legendarische avond nog wat te rekken zijn niet legio, weet dus waar je kansen liggen. De kans lag gisteren vlak om de hoek in café De Ridder. Gerekt werd het, al dan niet met in achtneming van de reistijden der laatste metro.


lutek Zondag 07 Juni 2009 at 8:08 pm | | default
Gebruikte Tags:

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.