Fopdosser

Tachtig man in de kleine zaal, waarbij het publiek hoger zit dan de artiest. Het is niet bepaald rock and roll. Chris Chameleon is dan ook geen rock and roll. Meer.
Hij is wereldberoemd in Zuid-Afrika, dat wel. Maar in Nederland en België maakt hij een theatertournee.
Caja, Neelis met dubbel é, en ikzelf waren 3 van de 80 aanwezigen. Wie de andere 77 waren heb ik niet stuk voor stuk gevraagd. Als ik had geweten dat jullie dat wilden weten had ik dat wel gedaan, maar dat wist ik niet. Volgende keer neem ik pen en papier mee. Caja is doorgewinterd in de kameleonologie, Neelis met dubbel é was een onbeschreven blad, en ik bungelde daar een beetje tussenin.


In een vorig leven was Chris Chameleon ook al wereldberoemd in Zuid-Afrika, toen met zijn band BOO! Chris speelde destijds het zelfverzonnen genre 'monkey punk', en zeg nu zelf, wie wil dat niet? Chris zong destijds tweestemmig (misschien omdat geen andere bandleden zich aandienden), afwisselend met zijn gewone welluidende stem, en met een even zo welluidende stem die een octaafje of 29 hoger lag, en zeg nu zelf, wie wil dat niet? Ook dosde Chris zich destijds uit in vrouwenkleren, en zeg nu zelf, wie wil dat niet?
De vrouwenkleren en de 'monkey punk' behoren tot het verleden, maar de welluidende tweede stem heeft hij nog altijd. Het tabula rasa met dubbel é naast me was daar niet van op de hoogte. Bij de eerste de beste uithaal viel hij van zijn stoel. Bij de tweede de beste uithaal deed hij dat nog eens dunnetjes over. Caja en ik hielden hem gedurende de rest van het optreden goed in de gaten en anticipeerden de tweede stem voortdurend. Geen blijvende schade is aangericht.
Tussen de nummers door kregen we de ene spraakverwarring na de andere opgediend. Afrikaans kan in Nederlandse oren meer verwarring opleveren dan je lief is. 'Ik hou van je' betekent 'ik ben verliefd op je', 'neuken' betekent 'in elkaar slaan' en een travestiet wordt een 'fopdosser' genoemd, wat zonder meer het woord van de maand is.
Halverwege het optreden riepen enkele mensen een rij onder ons opeens 'Boeeee!' Dubbel é keek verbolgen. Wat krijgen we nou? Hij was niet op de hoogte van de naam van Chris' vorige band.


Na afloop kreeg iedereen een handtekening die daar om vroeg, en zeg nu zelf, wie wil dat niet? Ook kreeg iedereen een gratis drankje, van het theater, en zeg nu zelf, wie wil dat niet? In de grote zaal hadden 4 maal meer mensen naar Freek de Jonge zitten kijken, en zeg nu zelf, wie wil dat?
lutek Maandag 09 November 2009 at 12:12 am | | default
Gebruikte Tags:

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.