10 Jaar Haagse Bluf

Feest. Café Haagse Bluf bestond 10 jaar. Ik besloot mij te kleden in stijl en zocht naar kleren van 10 jaar oud. Die had ik niet meer, behalve een paar shirts van Diamanda Galas, My Bloody Valentine en iets waar ooit LOOP op had gestaan. Toen besloot ik maar om me te kleden in wat ik 10 uur tevoren had aangehad. Maar dat bleek net in de wasmachine te zitten. Het schoot allemaal niet op op deze manier. Hoe zou ik in stijl kunnen verschijnen? Ik zou misschien precies om 10 uur binnen kunnen stappen. Nee, dat was niet handig. Een dame met gitaar zou eerder dan 10 uur beginnen en ik wilde niet de helft van haar optreden missen.
Iets met 10, iets met 10.... kom op, zo moeilijk kon het niet zijn. Een 10 op mijn voorhoofd schilderen? 10 glazen bier tegelijk bestellen? De eerste lp van Pearl Jam onder mijn arm meesjouwen? De hele avond de Bolero neuriën? Nee. Ik legde me erbij neer dat het plan niet uitvoerbaar was en ging op weg. Als ik langer bleef treuzelen zouden ze straks 11 jaar bestaan.
Haagse Bluf bleek behoorlijk wat stamgasten te bezitten. Veel daarvan kwamen niet eens uit Rotterdam, maar lieten desondanks dit lustrum niet aan hun neus voorbijgaan. Ik voelde mij een vreemde eend in de bijt, iedereen kwam hier al jaren terwijl ik hier nog slechts een handvol keren was geweest. De eerste de beste die ik vroeg naar zijn verleden vertelde me echter dat hij hier vanavond voor het eerst was. Ik voelde me direct een stuk beter op mijn gemak.


In de verte bleek al geruime tijd iemand aan het zingen en gitaarspelen te zijn. Haagse Bluf is zodanig gevormd dat het geluid van één kant niet doordringt tot de andere kant. Mevrouw Little Mystic was speciaal voor de gelegenheid uitgenodigd de sfeer wat op te leuken. Het vrolijkste nummer van de eerste set ging over de burgeroorlog in Noord-Ierland, de andere nummers waren wat somberder van toon. Toch klonk regelmatig hoop door, als je goed luisterde. Ik luisterde goed, maar kreeg toch ook regelmatig dorst zodat ik wat heen en weer pendelde tussen de bar, de muziek en buiten. Onderweg kwam ik allerlei mensen tegen die niet te beroerd waren een praatje te maken. Ze waren er nu toch. Per ongeluk beledigde ik iemand door hem te jong te schatten. Of misschien beledigde ik zijn dochter door haar te oud te schatten, dat kan ook. Hoe dan ook verzekerden zij mij niet 'romantically involved' te zijn met elkaar.


Terwijl Little Mystic aan de tweede set begon, raakte ik in gesprek met een collega van haar. Ze bleek de kwaliteit te bezitten in de toekomst te kunnen kijken. Stephen Fry vertelde laatst op televisie over iemand die bij de dokter kwam met de mededeling dat hij daar ook last van had. "Sinds wanneer heeft u dat?", vroeg de dokter, waarop hij antwoordde: "Sinds volgende week dinsdag." Een zeer geslaagde grap die ik met moeite kon onderdrukken te vertellen. In plaats daarvan stak ik een sigaret op en deelde er een stuk of wat uit aan allemaal mensen die pas gestopt waren met roken. Het was een drukte van belang bij de rooktafel buiten, heel veel mensen waren pas gestopt met roken. Het is een rage, denk ik.
Het was goed toeven buiten bij de rooktafel, er stond een kachel te loeien die veel van een hoogtezon weghad. Morgen zouden mensen me vragen of ik een week naar Spanje was geweest. Nee, hoor, een avondje buiten gestaan bij de rooktafel van Haagse Bluf.


Je hoefde niet echt je best te doen in de toekomst te kijken om te voorspellen dat er binnenkort weer muziek gemaakt ging worden. De beslissende derde set, het leek wel een tenniswedstrijd. Een meneer stak zijn neus om de hoek en merkte op dat hij het fijn vond dat de zangeres aan het zingen was, maar waarom dat nu pas moest en niet eerder. De meneer had duidelijk aan eerdergenoemde "andere kant" van de zaak gezeten. Hij kon nu alleen nog in het verleden kijken, wat goed uitkwam want ik had een filmpje gemaakt. Zie hier...Neem je in Haagse Bluf nooit voor om de hele bierkaart af te werken. Behalve dat het je nooit lukt om 50 bier op één avond weg te krijgen, zijn de meeste bieren ook van zodanig gehalte dat je er goed aan doet je normale inname naar beneden bij te stellen. Veel gasten hebben al 10 jaar de tijd gehad om daar aan te wennen, anderen zijn nog aan het zoeken naar het juiste tempo. En hoewel geen van de aanwezigen je precies zou kunnen vertellen wat het ideale biermenu is, blijft iedereen daar telkens weer aan schaven. Onder genot van de laatste nummers van Little Mystic, schaafde ik eensgezind mee.
lutek Zondag 31 Januari 2010 at 6:39 pm | | default
Gebruikte Tags: , , ,

twee reacties

honingbijtje
Erg leuk geschreven!!!
En... gefilmd. goh..wat een talenten.
Trouwens,... hoop dames zijn weer gestopt met roken sinds vanmorgen!! Kunnen we volgende week namelijk weer beginnen...

Groet Honingbijtje
honingbijtje, - 31-01-’10 19:58
Evalien
Ja ze hebben heel veel fijns op de tap. Wegens een lichte aversie jegens Dudok en een eeuwig volzittend Jansen kom ik nog wel eens in Haagse Bluf terecht. Aangenaam!
Evalien, (URL) - 14-07-’11 23:52
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.