Hoogland/Bennink in 4 Delen

VPRO Radio 6 Jazz op de achtergrond te houden is een kunststukje op zich. Bennink roffelt, Hoogland rafelt, het manifesteert zich boem de huiskamer in - krannnggggg! gebeurt er wel 4 minuten in 120 seconden. Je hebt geen tijd om te... wat het ook was wat je wilde doen.

Plots klapt het hongerig publiek, verbaast daarmee zichzelf ook, lijkt het. Het ging heel snel, een kleine speelruimte was voldoende. Dan opnieuw is er speelruimte. Langzamer nu, maar met meer toontjes en riedeltjes en tokkeltjes dan daarnet. Dit moet deel 2 zijn.
Een korte stilte. Nu slaat het publiek de plank mis, het valt te vroeg in. Dit is nog steeds deel 2. Wedden dat ze straks tussen deel 2 en 3 te laat zullen klappen. Of helemaal niet.

ting tikkeding boem-roffel-plof pats

stilte

zie je wel

ik dacht het al

Is dit nu deel 3 of deel 4, ik weet het eigenlijk zelf niet meer. De piano krijgt er van langs. De piano neemt de leiding. De piano gaat er vandoor. Sleurt dan Han Bennink mee, ik zie hem voor me, want ik heb hem wel eens live gezien. Zie door de luidspreker hoe hij hand over hand, desnoods met voet op snaredrum boem-boem-roffel-ploft omdat dat net iets beter uitkomt dan wanneer hij niet zijn voet daar neer zou zetten. De piano krijgt er van langs. HB gaat een eindje om, het drumstel is niet groot genoeg, andere delen van het Bimhuis doen het ook uitstekend als drumstel.

Het publiek lacht. Zouden de heren van instrument gewisseld zijn? Kadans kadans-dans, het klinkt als een klok, het klonkt als een klik. Het klangelt en triangelt. Oscar-Jan heeft de piano gemold, nou ... niet gemold maar ontstemd (zo meldt Vera V ons na afloop), hij dacht dat de piano ook een drumstel was. En geef hem eens ongelijk.

De luidspreker zwijgt. ik heb hem het zwijgen opgelegd. Zo klinkt het ook wel mooi. Anders, wel. Stiller. Radio 6 Jazz nu pas echt op de achtergrond.


lutek Zondag 14 Maart 2010 at 12:35 pm | | default
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.