De Andere Ier

De Ierse pub is een begrip in Rotterdam. De pub heeft een naam maar eigenlijk hoef je die niet te noemen. Als je het over De Ierse Pub hebt, weet iedereen wat je bedoelt. Maar De Ierse pub is niet de enige Ierse pub in Rotterdam. Eigenlijk zou je het dus moeten hebben over Een Ierse pub. De andere Ierse pub heet O'Shea's en is gelegen aan de Lijnbaan. Het was al jaren geleden dat ik er een bezoek had gebracht. Hoog tijd dus.

Op het podiumpje stonden twee mensen te spelen en te zingen. Net iets meer dan een achtergrondorkestje. Het was niet druk in de pub, er waren diverse vrije krukken. Uit logistiek oogpunt koos ik er een in het midden van de bar, de kortste weg naar een versnapering. Ik bestelde een pint Kilkenney en keek wat om me heen. Jaren geleden was deze pub een concurrent van de andere pub, maar zo zag het er nu niet meer uit. Maar in de andere Ierse pub kun je niet echt een normaal gesprek voeren, hier wel. Een pluspunt dus.

Op het podiumpje werd een langzaam nummertje ingezet. Een dame zong, een heer speelde gitaar. De dame haalde uit, met haar stem. De heer deed iets dergelijks met de snaren. Ze kwamen gezamelijk tot een hoogtepunt waarna een bescheiden applaus hun deel was. Een special guest werd aangekondigd, all the way from Russia. Dat de special guest all the way from Russia kwam, kon je goed zien aan zijn overhemd. Dat was diep in zijn spijkerbroek geschoven. Hij pakte een gitaar en zette het intro in van Knocking on heaven's door. Hij stond een beetje gebogen over de gitaar, misschien zat zijn overhemd iets te strak in zijn spijkerbroek en kon hij niet meer goed overeind staan. Iemand zou het hem eens moeten zeggen. De dame zong minder gepassioneerd dan bij het vorige nummer. Ze danste wat theatraal en onbeholpen en leek zichzelf daarmee te willen overtuigen dat ze het echt wel een goed nummer vond.
Een snel nummer volgde. De dame straalde, danste in de maat, en zong nu met veel meer overtuiging. Het klonk een stuk beter zo. Toch mijmerde ik weg. Niemand was in de stad deze avond, niemand die ik kende. Wat dan meestal gebeurt is dat ik niet simpelweg van de muziek of de omgeving zit te genieten, maar dat ik alles om me heen probeer te duiden, een plaats te geven, te benoemen. Dat lukt bijna nooit, omdat je nu eenmaal zelden iets zeker kunt weten. Het hoeft ook niet, het is niet nodig. Afleiding openbaart zich dan in een gesprek met buurman en buurvrouw.

Ondertussen zette de barman een nieuwe pint neer en oude muziek op. De live muziek had even pauze genomen. Sympathy for the devil klonk uit de speakers. Dat stemde mij zeer vrolijk, want dan kon de live muziek het niet maken om het straks ook nog eens te spelen. Het had in hun reportoire gepast, maar van sommige nummers moet je nu eenmaal afblijven. Buurman en buurvrouw bestellen iets drinkbaars, een grote en een kleine. Geweldig om te zien hoe de barman, net als alle andere barmannen van de wereld, de maat van een grote en een kleine met handgebaren aanduidt. De grote is een halve meter, de kleine een centimeter of vier. Schonken ze maar echt zulke grote pints.
Komende woensdag is het St.Patrick's Day. De/Een Ierse Pub zal uitpuilen. Ik verwacht dat het gezelliger is in de deze andere Ierse pub.


lutek Zondag 14 Maart 2010 at 11:18 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.