De Week van de Telefoon (4)

(een kantoor-feuilleton in 5 delen)

Ik schrijf over telefoon deze week, maar eigenlijk schrijf ik erg veel over wachten en wachtmuziek. Kennelijk kan het een niet zonder het ander. Maar naar verhouding hebben we in Nederland weinig te klagen. Ik hoor wel eens van mijn Amerikaanse collega's dat het geen uitzondering is om een half uur aan de lijn te moeten hangen om iemand te spreken te krijgen als ze een rederij bellen. Het heeft te maken met de belabberde service van bepaalde rederijen, rederijen die niet verder kijken dan de geboekte container. De container is geboekt, het geld is dus al 'in the pocket', er hoeft vanaf dan geen service meer verleend te worden.
Het is niet ondenkbaar dat onder die omstandigheden een aanbieder van een keuze-wachtmuziek-menu goede zaken zou doen. Een gat in de markt (als het al niet bestaat). Goed, ik moet dan een half uur wachten voor ik iemand kan spreken bij deze kutrederij, maar in ieder geval kan ik mijn eigen muziek kiezen, en dat kan niet bij die andere kutrederij. Dat zal ongeveer de insteek zijn.

Wilt u pop/rock horen, toets 01
Gaat u liever voor disco/house, toets 02
Dommelt u graag in op de klanken van jazz/fusion, toets 03
Zwijmelt u het liefst weg bij licht klassiek, toets 04
....
Volhardt u er in de grote symphonieën als eeuwig te beschouwen, toets 15
Hebt u toch al geen hersens meer dus kan het net zo goed trash metal zijn, toets 16
Probeert u de wachttijd weg te Zennen met minimal music, toets 17
....
Is avantgarde/piepknor helemaal uw ding, toets 33
Bent u in de noise/no wave, toets 34


Ik stel me zo'n soort menu voor. Niet onaardig, met die kanttekening dat wanneer je de nummering niet uit je hoofd kent, je mogelijk lang moet wachten tot er iets van je gading bijzit.


Het kantoor waar ik werk heeft geen wachtmuziek op de telefoon. Het is stil voor de wachtenden. Dat is uit de tijd, dat is niet iedereen meer gewend. Soms zet ik iemand in de wacht die snel daarop ophangt en meteen terugbelt. "Er ging iets fout!", zegt hij zwaar gepikeerd. Eufemistisch bedoelt hij te zeggen dat hij van de lijn werd afgeknikkerd. Als ik zeg dat we geen wachtmuziek hebben, klinkt verbazing in zijn zwijgen.
Wat is er mis met stilte? Is het voor sommige mensen beangstigend? Hebben we te veel en te vaak in liften gestaan en in supermarkten gelopen. Misschien helpt een keuzemenu.

Toets 1 voor stilte.
lutek Donderdag 18 Maart 2010 at 10:33 pm | | default
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.