Rokjesdag

Het is dit jaar niet duidelijk één dag, Rokjesdag. We kunnen Martin Bril niet meer vragen zijn woord te veranderen of breder te maken. Martin is dood. De rokjes zijn springlevend.
Remco Campert had het 15 jaar geleden over De Zomer van de Zwarte Jurkjes, ook zoiets. Hij zag er, op een terras gezeten, opeens wel 10 voorbijlopen in een kwartier, en besloot spontaan zijn buitenlandse vakantie te annuleren.
Niemand weet precies welke dag Rokjesdag is, of misschien al geweest is. Maar iedereen weet wat er mee bedoeld wordt.
Zelf heb ik ieder jaar Stranglers-dag, al 25 jaar lang. In de zomervakantie tussen de 2e en de 3e klas viel ik voor de Stranglers, Sex Pistols, Siouxsie, Dead Kennedys, PIL en nog een paar andere toffe bands. Kijk, die zongen nu eens wel waarover ik zelf dacht. Dit was andere koek.

Suffering convictions on a two-way stretch inside
The air in here is pretty thin, I think I'll go outside
Commited for insanity and crimes against the soul
The worst crime that I ever did was play some rock and roll


Bij de niet-politieke teksten wist ik niet altijd precies waar het over ging, maar ik had al snel door dat het ook niet altijd ging om politiek of sociaal bewogen zijn, maar zeer zeker ook... "It's gotta souuuund good." (zoals Black Francis dat jaren later zo mooi wist te omschrijven.)

Big girl in the red dress
She's just trying to impress us
And she's got the barley fever
But she doesn't make a sound
She's just hanging around
She's just hanging around


En als er eens sprake was van sociale bewogenheid dan ging het om een pogoënde menigte idioten die niet zozeer wilden dansen maar de ander zo hard mogelijk voor zijn kop wilden slaan. Ik voelde me niet veilig tussen deze variant van sociaal bewegen. Ik draaide liever thuis alle platen van Crass terwijl het buiten 30 graden was, net zo lang tot ik alle volstrekt onverstaanbare teksten begreep en uit mijn hoofd kende.
Warm was het op het kamertje, de zon scheen half naar binnen, ook binnen heb ik voldoende meegekregen van de zomer. Voldoende zomergevoel, door de warmte, maar ook door de vrijheid die ik hoorde in de teksten en in de muziek, om daar nu na 25 jaar nog altijd kriebels van te krijgen...
Yes... Het is Stranglers-dag.lutek Dinsdag 27 April 2010 at 7:33 pm | | default
Gebruikte Tags:

Eén reactie

Arno
Rockjes en Rok & Roll...
The Stranglers kunnen me niet zo bekoren, rockjes echter des te meer!
Arno, (URL) - 29-04-’10 08:18
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.