Bevrijdingspop 2010 deel 1

Ik had een leraar in de 6e klas (groep 8) die WOII bewust had meegemaakt. Dat zei hij, en ik had geen enkele reden om hem niet te geloven. Als elfjarig jongetje had ik het idee dat hij waarschijnlijk ook WOI nog bewust had meegemaakt, maar dat lag aan het leeftijdsverschil. Hij kon WOII dan wel bewust hebben meegemaakt, hoe bewust hij precies was van wat er was gebeurd valt te betwijfelen. Zeker als je bedenkt dat deze leraar, tevens schoolhoofd, zich bediende van een soort logica die mij toen al vreemd in de oren klonk. Zo betoogde hij eens dat mensen niet van apen konden afstammen, want "dan zouden er nu toch geen apen meer zijn". Hoewel ik nog in God geloofde, voelde ik direct sympathie voor meneer Darwin.


Rekenen kon hij ook niet. Volgens hem duurde het zo'n 4 á 5 generaties om van de 16e naar de 20e eeuw te komen, want "een mens wordt ongeveer 75 jaar oud, laten we het afronden op 100, 20 min 16 is 4, 4 eeuwen en je bent 4 generaties verder, misschien ietsje meer".
Ik heb les van deze man gehad. Een jaar lang. Hij vond het zelfs een goed idee om Engelse les te gaan geven, 1 uur per week, in de pauze, vrijwillig. Moesten je ouders wel een tientje per maand voor betalen, wat hij ongetwijfeld in eigen zak stak. Hij sprak New York uit als Yew York en als je moeite had om three te zeggen "kon je net zo goed free zeggen, want dat was bijna hetzelfde, en bovendien deed hij dat zelf ook". Het heeft me jaren gekost om de verkeerd aangeleerde motoriek van mijn tong af te leren.
(even ter verduidelijking: van bovenstaand is geen woord gelogen, die man was werkelijk knettergek.)
Volgens hem waren de mannen die in Rotterdam werden opgepakt tijdens de razzia van November '44, en voornamelijk in Duitsland werden tewerkgesteld, landverraders. "Je gaat toch niet vrijwillig voor de Duitsers werken? Nee, dan was je fout. Die mannen hadden het niet makkelijk toen ze terugkwamen, ze werden met de nek aangekeken, en terecht."
Zojuist hoor ik op de televisie, tijdens de uitzending rondom de Dodenherdenking, een iets genuanceerder verhaal. De razzia was een verrassing en alle wijken in Rotterdam waren afgesloten. De meeste mensen zaten als ratten in de val. En je werd helemaal niet vriendelijk gevraagd te komen werken, zoals de Duitse propaganda meldde. Mijn leraar geloofde liever de propaganda dan zijn stadsgenoten. Mijn leraar was degene die fout was in de oorlog en daarna.


Vandaag werden de doden herdacht, de onderdrukking, de helden, het leed. Morgen wordt de vrijheid bejubeld. Pal voor de deur van het kantoor waar ik werk heeft men de afgelopen 2 dagen gebouwd aan een podium en tentjes en kraampjes. Om het wat saaier te houden dan voorgaande jaren staan er extra veel debatten op het programma. Gelukkig speelt ook Drive Like Maria, halverwege de middag. Als Rigby, die er net voor speelt, een beetje saai is, of het gaat regenen, kan ik naar kantoor lopen om vanuit het raam eretribune te zitten. Als het opeens omslaat (de muziek of het weer) kan ik zo vanaf de 2e verdieping proberen te stagediven.


Hoe ik er precies achterkwam dat Drive Like Maria speelt weet ik trouwens niet meer. Jaar na jaar zoek ik me het ongans naar de website van het festival. Als je niet de exacte naam weet valt dat helemaal niet mee. Was het nu 'bevrijdingspop'? 'Bevrijdingsfestival Rotterdam'? 'Rotterdam festival 5 mei'? Ik zoek op internet op nog 10 andere varianten van de naam, maar de ontwerper van de website snapt duidelijk niet hoe zoekmachines werken en naar welke termen zoekers zoeken. Ik kom slechts uit op het festival in Haarlem. Okay, misschien dat op die website links naar andere festivals in het land staan. Helaas, die staan er niet.
Hoe dan ook, morgen speelt er een leuke band op de Parklaan, op de eerder dit jaar nieuw aangelegde grasmat. Goeie planning.
lutek Dinsdag 04 Mei 2010 at 9:52 pm | | default
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.