Dat Zeg Je Toch Niet

In de popmuziek worden alle mogelijke gevoelens bezongen. Vooral de liefde, de wederzijdse zowel als de onbeantwoorde variant, is een geliefd onderwerp. Het is onmogelijk om een top 3 te maken van mooiste liefdesliederen. Persoonlijke smaak is hierbij een te groot obstakel.
Een emotie die ook vaak wordt bezongen, of wordt vormgegeven, is het tegenovergestelde van de liefde. Hoe je dat precies noemt is moeilijk te zeggen, het is niet 1 woord. (Gek genoeg is 'liefde' 1 woord voor wel 1000 verschillende gevoelens.) Soms blijkt uit een tekst onmacht, minachtig, haat, onbegrip, wraak, verwijt, of nog andere nare zaken.
Maar hoe de tekst ook precies in elkaar zit, er zijn bepaalde dingen die je niet zegt. Of die je niet geacht wordt te zeggen. Ja, in een opwelling misschien, het floept eruit voordat je er erg in hebt, sorry wat zeg ik nu toch... dat is nog te begrijpen. Echter, een tekst schrijven, een lied opnemen, en dat vervolgens publiekelijk bekend maken, dat kun je geen opwelling meer noemen. Als je daarin bepaalde dingen zegt, dan komt het nooit meer goed.
Omdat in de hardheid van woorden persoonlijke smaak misschien een mindere rol speelt, meen ik dat het wel mogelijk is om hier een top 3 van te maken. Als je onderstaande dingen tegen iemand zegt, dan weet je heel zeker: dit komt nooit meer goed.

Op de 3e plaats staat Pink Floyd. In het nummer 'Pigs (Three Different Ones)' wordt Mary Whitehouse, de censuurkoningin van Engeland jaren '60 en '70 bezongen. Roger Waters vat de house-proud town mouse samen in de zin: "You radiate cold shafts of broken glass."
Au.Op de 2e plaats komt zanger van The Fall, en grumpy old man avant la lettre Mark E. Smith met een beschrijving die wel moet gaan over zijn ex Brix Smith. In Blood Outta Stone zegt hij o.a. het volgende:
"You're history
You've quit existation
You're green grub
You're blood outta stone"

De manier waarop hij het zegt maakt het allemaal nog iets pijnlijker. Vreemd genoeg is het enkele jaren later wel weer even aan geweest tussen de twee. Maar dat was erg tijdelijk.De absolute nummer 1 moet wel Big Star zijn. Als je iemand beschrijft als holocaust, zijn dat zonder twijfel de laatste woorden die je ooit zult wisselen.
"You're a wasted face
You're a sad-eyed lie
You're a holocaust."
Uiteraard hoor ik graag andere nominaties. Ik heb al gedacht aan Morrissey die zich over Margaret Thatcher afvraagt: "Why won't you die?", maar die beschouw ik als inkoppertje. Reacties zijn welkom.

(edit... Ik zal mezelf meteen verbeteren, in Pigs TDO wordt Mary Whitehouse in het 3e couplet bezongen, bovenstaande zin komt uit het 2e couplet. Ik weet niet zeker of dat nu ook over haar gaat of over iemand anders)
lutek Zondag 16 Mei 2010 at 10:02 pm | | default
Gebruikte Tags:

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.