All That Jazz

Lantaren/Venster is verhuisd. Een tijdje geleden alweer, maar ik was nog niet binnen geweest. Nu wel. Lantaren/Venster heeft 5 filmzalen en 1 concertzaal. Om de concerten aan te duiden, onder 1 noemer te vatten, zochten ze naar 1 woord. Probleem was dat ze niet precies wisten wat voor artiesten ze de komende tijd zouden gaan boeken. Iemand bedacht een oplossing: we geven de concerten de verzamelnaam 'Jazz', daar kan alles onder vallen. Zo geschiedde het dat ik nu tot mijn niet geringe verbazing jazzconcerten heb gezien van Sir Ian, van de Isbells en van DAAU. Dat had ik van te voren niet kunnen voorspellen. En achteraf trouwens nog minder.

Sir Ian had ik eerder zien optreden, in Rotown, rumoerig publiek, mensen lopen heen en weer, biertje, toiletje, even weg voor een sigaretje. Leuk optreden wel. Nu zat iedereen in stoeltjes ongemakkelijk stil te zijn. In het donker. Je werd zelfs gevraagd je mobiel uit te zetten. Wel perfect geluid. En Sir Ian bleek erg goed te kunnen zingen. Maar... nu je verplicht was al je aandacht bij hem te houden, kwam aan het licht dat hij de koning is van de belabberd fantasieloze teksten. Jammer. Dat had ik liever niet geweten.

Misschien dat de Isbells wat meer zouden verrassen. Leuke mensen, leuke nummers, leuke instrumenten die ze heel leuk konden bespelen, ze hadden leuke kleren aan, vertelden leuke grapjes tussendoor, leuke .....

Bij het slotapplaus werd ik weer wakker. Na een kleine verfrissing in de foyer - foyer? Het leek wel of ik in een film- en concertgebouw was beland. Oh ja, dat was ik ook - ging het feest verder met DAAU, spreek uit: 'Daauw'. Een ieder nam zijn of haar plaats in de zaal weer in. Nee, niet ieder: ik had intussen reeds enkele mensen zien vertrekken omdat het allemaal nogal laat werd. Of omdat ze dachten dat de laatste band de eerste twee niet meer goed kon maken. Ik had echter nog alle vertrouwen.

Toegegeven, er was niks mis met DAAU. Het was alleen een beetje saai. Misschien hadden ze 'A matter of time' niet moeten spelen, een tien minuten durend stuk met goedgekozen titel en veel vertoon van toonladders. Een volgende keer, in een andere zaal, zal ik het vast beter beleven.

De nieuwe locatie van Lantaren/Venster heeft voordelen, ik was eerder thuis dan de laatsten het pand hadden verlaten. Die stonden nog na te praten in de jazzfoyer.

lutek Vrijdag 17 December 2010 at 12:54 am | | default
Gebruikte Tags: ,

Eén reactie

Bas
Zoals Theo en Thea al zeiden tegen de pianiste tijdens hun weergaloze improvisatie van 'Slaap kindje slaap': "Druk maar wat toesten in, maakt niet uit, het is jazz"
Bas, (E-mail ) (URL) - 18-12-’10 15:47
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.