De Eerste Theorie van Remco

De 18e editie van Rotowns popquiz trok meer deelnemers dan ooit, er waren 75 teams van gemiddeld 5 mensen elk. Past dat in Rotown? Nee, dat past niet in Rotown alleen, maar wel als je de mensen verdeelt over Rotown en de Rotownlounge, één dichte schuifdeur verwijderd. Het spel kon beginnen.

Als het spel kan beginnen, kun je eerst nog even 2 rondjes bestellen, 3 keer naar het toilet gaan en 4 sigaretten roken voordat het spel ook daadwerkelijk begint, een uur later. De uitbater wreef zich in de handen, in dit uur had hij het loon voor presentator Sjoerd er alvast uit, de rest van de avond zou alleen maar winst betekenen.

Mij kwam het extra uur wel goed uit: behalve de naam van teamleidster Jenny vergeet ik altijd de namen van de andere teamleden (en als ik er eens eentje onthou, blijkt het een naam van iemand die deze keer niet meedoet) dus had ik tijd om die namen nog mooi even uit mijn hoofd leren.

Mijn buurman, Remco, kwam het ook goed uit. Hij had een theorie ontwikkeld waarmee ons, als we ons strikt zouden houden aan de practische uitvoering ervan, de hoofdprijs niet kon ontgaan. Deze theorie beweert dat alle informatie die vandaag gevraagd zou worden reeds in ons hoofd aanwezig is, je hebt alle muziek wel eens gehoord (met uitzondering van hooguit 1%). Het draait echter om het oproepen van de juiste informatie op het juiste moment. Dit kun je forceren. Je kunt als het ware je geest om de tuin leiden, of beter gezegd: er voor zorgen dat je geest jóu niet om de tuin leidt.

In eerste instantie - volgens de Eerste Theorie van Remco - zal je geest altijd (altijd dus) de juiste informatie willen prijsgeven. In 2e en 3e en 4e instantie wordt deze juiste informatie besmet met onjuiste informatie. Dit gebeurt onder meer door nerveuze zenuwprikkels, over iets nadenken en dús automatisch (verkeerde) dingen associëren met elkaar, of op een plek staan waar het geluid zo slecht is dat je je eigen stem niet eens herkent.

Je kunt dit fenomeen tegengaan door een bepaalde hoeveelheid alcohol tot je te nemen. Hierdoor ontspant het lichaam en de geest, en je zegt sneller de eerste gedachte die in je opkomt (zelfs vóórdat je je bewust bent van die gedachte). En eventueel kun je ook nog gemakkelijker bij een naburig team afkijken.

Een wa-ter-dich-te theorie. Jen en Mar en Dré en Kaar en ik knikten goedkeurend. Remco bestelde direct een begin van onze weg tot succes. Het spel ging nu echt beginnen. Helaas wisten we al meteen het eerste antwoord niet. Geen nood, dat kan gebeuren, we namen snel nog een paar stevige slokken. Aanstonds zouden we gaan vlammen. Voordat we gingen vlammen moesten we eerst aanstonds allemaal naar het toilet, bij tourbeurt. De eerste ronde was al met al niet in ons voordeel uitgevallen. Dré bestelde de volgende weg tot succes.

Gedurende de tweede vragenronde kwam een bekende fotograaf bij ons buurten en hij nam ons stuk voor stuk op de foto. Hierdoor miste ik een paar muziekfragmenten maar ach, ik zag de andere teamleden onderwijl hard nadenken. Het zou vast goedkomen. Om de menigte van de volgende pauze vóór te zijn bestelde ik alvast de volgende weg tot succes. Het ging nu echt lopen. Dat voelde je gewoon.

De vragen van de derde ronde bestonden uit fragmenten met kinderkoortjes. Opvallend vaak meenden we hier de stem van R.Kelly doorheen te horen. Voor de zekerheid vulden we zijn naam maar op zo veel mogelijk plaatsen in.

Bij een fragment van een nogal ouderwetse zanger hoorde ik naast mij iemand hardop nadenken: "oh dit ken ik, dit ken ik, waar ken ik het nu toch van?" Zijn teamgenoot, die duidelijk een andere muzieksmaak had, zei hem: "van je begrafenis". Ik kon helaas niet horen of deze informatie de juiste was.

De avond vloog voorbij. We waren al aan de laatste vraag bezig. De heldere invallen kwamen minder en minder. We moesten nu echt stevig door gaan bestellen om nog een kans te maken, wat we dan ook deden. We trokken een mooie eindsprint.

Helaas konden we onze achterstand niet meer goedmaken. We hebben te laat gepiekt, of misschien te vroeg. We zullen dit voorleggen aan Remco, voor de volgende keer. In Mei is er weer een popquiz in Rotown, wellicht ontvouwt hij dan, na langdurig veldwerk, een Tweede, Verfijnde Theorie van Remco.

lutek Maandag 03 Januari 2011 at 10:22 pm | | default
Gebruikte Tags: , , ,

Eén reactie

Corniel
Het antwoord is 42. Duh...

(Of Heintje Davids)
Corniel, (URL) - 03-01-’11 23:35
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.