Struikelhul

Kees van Kooten schreef eens een modermisme getiteld 'Struikelhul'. Dit houdt in: het verhullen van een letterlijke of figuurlijke struikeling. Als voorbeeld gaf hij het verdoezelen van een struikeling over een losse tegel door, direct na de struikeling, in één beweging door, plots op een drafje te gaan lopen en op je horloge kijken ten teken dat je je realiseert dat je je moet haasten. Omstanders zullen niet denken dat je over een tegel struikelde en zo zal geen hoon je ten deel vallen.

Tot zover de theorie. De praktijk kent vele andere voorbeelden. Jammer dat ik nu net met een voorbeeld kom dat sprekend lijkt op het bovenstaande. Het heeft dan eigenlijk geen meerwaarde het geval te beschrijven. Toch doe ik het, met name omdat ik zeer zeker ben van de plaatsgevonden struikelhul. Het zou daarom zonde zijn de persoon die het overkwam niet te ontmaskeren. Hoe kan ik zo zeker zijn van mijn zaak? Omdat ik het zelf was.

Des ochtends per te voet van metrostation naar werkgever. Minuten wachten voor het stoplicht. Ik ben al te laat. Eindelijk groen. Lopen. Draf. Nog voor de eerste fietser de voetgangers links inhaalt en deze rechtsafslaand afsnijdt ben ik reeds het fietspad voorbij. Als eerste galoppeer ik het trapje met 8 treden af. Krak!
Mijn voet slaat dubbel, hoorbaar. Voelbaar ook. Als ik niet snel mijn schoen uittrek kan ik die straks niet eens meer uittrekken. Als ik wel mijn schoen uittrek krijg ik die straks (en de volgende 2 dagen) niet meer aan. Mijn voet tot aan de knie wordt ondergedompeld in een warme pijn, zoals wanneer ik 's morgen in het water stap als ik in bad ga. Maar 's morgens als ik in het water stap word ik niet gadegeslagen door 30 paar ogen.
Dit alles gebeurt in een fractie van een seconde. Ik ontlast mijn been direct van mijn lichaamsgewicht en vang het tezelfdertijd op met mijn andere been. Ik behoud mijn evenwicht en... ik loop gewoon door. Ik kijk niet op of om, niet naar onder. Ik ga zelfs niet langzamer lopen, of althans met miniem verschil. Een perfecte stuikelhul.
Ondertussen zoek ik in de jukebox van mijn hoofd wanhopig naar een liedje ter afleiding en stuit uiteindelijk op 'Head over heels'.

lutek Dinsdag 12 April 2011 at 10:27 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.