RecordStoreDay

Groente, brood en vlees koop je respectievelijk bij de groente-, brood- en vleesboer. Tenzij je minder wilt betalen, dan koop je ze bij de supermarkt. De kwaliteit is wat minder en gedurende het leven heeft de supermarktgroente, het supermarktgraan en vooral het supermarktdier minder leefruimte gekend dan zijn soortgenoten die bij voornoemde 'boeren' worden aangeboden, maar je hebt een min of meer gelijksoortig product. Eet smakelijk.
Elpees en CD's koop je bij de onafhankelijke platenzaak. Hierin heb je geen keus. Er bestaan geen kiloknallers op muziekgebied. De muzieksupermarkt beschikt namelijk over een heel ander assortiment dan waar de onafhankelijke platenzaak over beschikt. Om dit heuglijke feit te vieren en te benadrukken is de RecordStoreDay in het leven geroepen. Dit wordt luister bijgezet door middel van kleine optredens van bands. Lang leve RecordStoreDay. Ik beperkte mij tot dolle rondloop in Rotterdam Centrum. De dag wordt ook elders in Nederland gevierd, sterker nog: het fenomeen is internationaal, maar het ging me te ver om andere steden aan te doen, laat staan andere landen. Rotterdam Centrum viel net aan te lopen.

Velvet op de Oude Binnenweg beschikte over de topper van de dag: Bettie Serveert. Er waren nog wel diverse zangeressen die iedere andere dag een hoogtepunt zouden betekenen, deze dag lag het hoogtepunt bij Velvet. De drie Velveteers waren zeker een minuut druk in de weer met het opstellen van de geluidsinstallatie. Ze hadden het kleinschaliger aangepakt dan vorig jaar. Velveteer Manfred zat gedurende het optreden precies op navelhoogte achter zangeres Carol, zogenaamd om af en toe nog wat aan geluidknoppen te draaien, maar in werkelijkheid wilde hij zijn ideale plek niet opgeven. Overigens moet hierbij worden aangetekend dat zangeres Carol haar navel niet op haar rug heeft. Nee, ze is altijd gewoon gebleven.

In Plato trad Pien Feith op. Niet alleen trad zij er op, ook de dochter van een bekende pubgezel verzorgde een act. Ze begon eerst in mijn benen te klimmen, toen ging ze in mijn armen klimmen, en toen de muziek begon, bleek ze als ballerina een sterk subsidie afdwingende zwaartekrachtperformance in huis te hebben. Ik wist niet voor wie ik harder moest applaudiseren.

In de Plaatboef werd een gedeelte van de optredens verzorgd door TinyMusic. Je kunt weinig meer kleinschalig organiseren of TinyMusic komt om de hoek kijken. Iedereen was er, en met iedereen bedoel ik ook iedereen. Behalve de mensen die er niet waren.
En daar bleef het niet bij: voor de deur van de Plaatboef, in het zonnetje trok The Ragtime Wranglers veel bekijks. Je kreeg er dorst van. Het is zeker dat ik gemakkelijk te lezen ben, want plotseling stond hoofdboef Roel voor mijn neus en hield mij een biertje voor. Ik vond het onbeleefd dit aanbod af te slaan. Naarmate de band langer speelde, ging de muziek langer door. Een toegift kon daar niets aan verhelpen.

Terug dan naar Velvet. Een goed begin van de dag vroeg om een goed einde. The Yes Please zong en zong. Tamara Woestenburg zong en zong. Je kreeg er dorst van. Het is zeker dat ik gemakkelijk te lezen ben, want plotseling stond Velveteer Manfred voor mijn neus en hield mij een biertje voor. Ik vond het andermaal onbeleefd dit aanbod af te slaan.

lutek Woensdag 20 April 2011 at 12:33 am | | default
Gebruikte Tags: , , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.