Variété de Luxe

In de bieb is altijd wat te doen. Je kan er staan of zitten, je kan er schaken, je kan er naar het toilet gaan of je kan er uit het raam kijken (meerdere windrichtingen mogelijk, ook als het niet waait). Op sommige momenten, eens per kwartaal, kun je er ook genieten van een Variété de Luxe, een avondvullend gevarieerd programma der schone dan wel schrandere kunsten. Ik nam de uitnodiging aan bij de vijfde editie hiervan aanwezig te zijn en werd verwelkomd door de uitnodiger zelf, Heer Mischa, o.a. bekend van het radioprogramma 'Vraag het de Bieb'.
Hoewel hij deze avond niet in die functie was, kon ik niet nalaten hem hierin te testen. Ik vroeg hem hoe het met hem ging, en ik vroeg hem waar het toilet was, en waar hij toch die lekkere prosecco vandaan had. Op alle vragen had hij een indrukwekkend antwoord.

Het gevarieerde programma begon met een voorlees van oud-Mecano-zanger Dirk Polak. Dirk is zanger, muzikant, schilder, schrijver en nog zo het een en ander. Ik heb zijn autobiografie gekocht waarin ik ongetwijfeld zal lezen dat hij nog meer kunsten beheerst. Het zou me niet verbazen als hij bij het Nederlands Dans Theater heeft gezeten of wereldkapioen langebaanschaatsen is geweest, hoewel ik dat laatste al een aantal jaren redelijk goed volg.
Op het podium achter de microfoon zat hij te wiebelen op een hoog gammel designstoeltje. Ik was bang dat de pootjes het zouden begeven maar dat gebeurde niet. Reeds op vroege leeftijd door Meccano gefascineerd, wist hij waarschijnlijk precies hoever de buigzaamheid van het staal reikte. Het voorgelezen verhaal kwam alleszins niet in gevaar en de man zelf ook niet.

Tussen de diverse pauzes door waren er twee dames die een dappere poging ondernamen om een optreden te verzorgen. Ze hadden in ieder geval mooie jurkjes aan. Ook werd er een korte film vertoond. Net als de dames van de dappere poging was de film niet geweldig, niet fantastisch, niet revolutionair maar de sfeer was de hele avond zo knus en huiselijk en informeel dat dat ook helemaal niets uitmaakte.
Ik vervoegde mij bij de geïmproviseerde bar alwaar ik een goede ruil maakte met de bedienende dame: een vol flesje van haar tegen een leeg flesje van mij. Niet in de laatste plaats vanwege de dorstigmakende warmte die er in het gebouw heerste, vond ik dit een bijzonder goede ruil. En getuige haar charmante en ontwapenende glimlach vond zij dat ook.
En passant testte ik Heer Mischa op zijn 'Vraag het de Bieb'-vermogen. Andermaal wist hij een prachtig antwoord te formuleren, ditmaal op de vraag of hij het net als ik ook goed naar zijn zin had.

Wat ik niet wist is dat zanger-gitarist Mark Ritsema - behalve de 300 bands die hij zelf heeft opgericht - ook ooit eens in Mecano heeft gespeeld. Voor mij een verrassing maar klaarblijkelijk geen verrassing voor Mark en Dirk, zodat zij goed voorbereid getweeën als 'Polar Twins' de grondvesten van de bieb deden schudden. Bij nader inzien bleek de bieb gewoon stil te staan maar waren het die akelige designstoeltjes weer die voor de nodige ophef zorgden. Maar wederom ging dit niet ten koste van het gebodene. Behalve nieuwe nummers werd als klapper de Mecano-klassieker 'Untitled' gezongen. Het publiek was enthousiast en rende naar de dichtstbijzijnde speelgoedwinkel om een Meccanodoos te halen.

http://www.youtube.com/watch?v=sJsP2cJVYbU

lutek Zondag 25 September 2011 at 11:08 am | | default
Gebruikte Tags:

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.