Hank 5

Een collega uit Schiedam vertelde me over de daar jaarlijks gehouden 'brandersfeesten'. Dit betreft geen samenscholing van de KKK maar heeft iets te maken met het branden van jenever, althans daar is de naam van afkomstig. 'Een soort Koninginnedag, maar dan 3 dagen lang'.
Mijn belangstelling werd gedeeltelijk gewekt, maar toen daar het mooie weer bij kwam waakte het wat meer. Toen daar ook nog een optreden van Nico Dijkshoorns 'Hank 5' bij kwam was mijn belangstelling klaarwakker. Er op af!
Van enige honderden meters afstand hoorde ik al dat ik de goede richting op liep: het 1, 2, 3, 4 van de Hank 5 kwam me reeds tegemoet (dus niet 'tegenmoed', zoals ik laatst ergens las). De Hank 5 was op het grote plein geprogrammeerd, net naast het opblaasbare reuzendoolhof en de radiografisch bestuurbare vrachtautootjes. Het plein was nog vrij leeg. Maar goed, het was ook nog vroeg en misschien was het gisterenavond wel erg laat geworden. Het publiek zat aan lange Oktoberfestbiertafels cola te drinken. Ik was niet helemaal de enige die voor de muziek kwam maar om nu te zeggen dat Schiedam uit was gelopen zou een overdrijving zijn. De ruimte tussen de tafels en het podium werd vooral gevuld door een lading gerolstoelde Schiedammers. Schiedam kent denkelijk de grootste rolstoeldichtheid van Nederland. Maar die mensen hadden ten minste nog een excuus om niet voor het podium te staan dansen. Af en toe passeerde er ook een vrachtautootje. bzz bzzzzzz...

Let wel, over het algemeen was het geluid van de modelauto's niet te horen. Ik had ook het sterke vermoeden dat Nico en de zijnen de versterkers steeds ietsje harder zetten. Nico nam ons mee in zijn teletijdmachine. Tussen de nummers door, en ook tijdens de nummers, vertelde hij anekdotes van zijn muzikale helden. Het legondarische 'Dorpshuis van Callantsoog' kreeg de allure van Drs. P's 'Sneker Café' door de verhalen over een optreden van James Brown dat daar ooit heeft plaatsgevonden. De onversneden details over Browns seksuele uitspattingen deden enkele rolstoelers een veilig heenkomen zoeken. bzz bzzzzzz...
Nico vertelde onverstoorbaar verder, hij gaf een Elvis-impressie ten beste, hij trapte de wah-wah nog eens stevig in en genoot van het geile geluid dat zijn scheuronde gitaar door de langzaamaan iets voller rakende straten en pleinen van Schiedam maakte.
Plotseling begreep ik waarom hij hier stond, hier op het plein. En wat die radiografisch bestuurbare vrachtauto's hier deden. Ze waren één en hetzelfde. Grote mannen met hun speelgoed. Het hoeft helemaal niet vernieuwond of hoogstaand te zijn. Dat is allemaal niet belangrijk. Het is het wah-wah-grotemensenspeelgoedgevoel. Het is godverdomme lekker!!
Precies op dat moment zette Nico daar een extra uitroepteken achter door It's Your Thing in de microfoon te roepen. En zo was het.

Er werd nu inmiddels toch wel iets meer bier dan cola geschonken, en behalve dat ik nog altijd het idee had dat ieder nummer een decibel of 2 harder werd gespeeld vielen er ook steeds minder pauzes. Het ruigde en ragde en rausde over het plein. Hop, een nummer van Lou Reed dan maar. Pats, Creedence Clearwater Revival kwam voorbij. Rolstoelen of niet, de Hank 5 had het uitstekond naar hun zin. Tot besluit werd Schiedam getrakteerd op een nog de nacht ervoor geschreven Zweedse versie van 'Hank's Tune'. Ze eindigen al 25 jaar met dat nummer dus nu ook.
Het was ook net op tijd, had ik het idee, want links en rechts begonnen zich al kliekjes Popeye-pakjes te verzamelen. Schiedam vindt het leuk om tijdens de brandersfeesten op 847 plekken in het centrum een shantykoor te laten optreden, met alle flauwe voorspelbare ingestudeerde armbewegingen daarbij. En vandaag hadden ze nog niet op het grote plein gestaan dus kwamen ze nu verhaal halen. De Hank 5 vluchtte het niet-radiografisch bestuurbare tourbusje in en verliet 1, 2, 3, 4 Schiedam. Volgende week staan ze in Den Haag.

lutek Maandag 26 September 2011 at 10:52 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.