De Stad Uit

Op een warme nazomermiddag fiets in van Rotterdam naar Rhoon. Geen wereldreis. Maar omdat ik van andere reizen geleerd heb dat de reis de bestemming is, houd ik onderweg mijn ogen goed open en stap regelmatig van de fiets om dingen van dichtbij te bekijken. Zo kom ik erachter dat er een aandenken aan Wally Tax is vervaardigd in de buurt van Rhoon, aan een boom langs de weg. Gezien de plek lijkt het er op alsof hij hier ooit, gemotoriseerd, hardgrondig tot stilstand is gekomen maar dat is niet zo. Hij is gewoon zoals het hoort in Amsterdam overleden. Maar hij is niet vergeten, hier halverwege Rhoon en Rotterdam, dat is mooi.
Het is zaterdag, voor veel automobilisten gelegenheid om naar de tuinwinkel te gaan, al is het tuinseizoen behoorlijk ten einde. Zij zien de Wally Taxboom niet staan. Zij zien iemand staan die een foto maakt van een boom en kijken niet begrijpend. Mensen met auto's stappen liever niet uit auto's.

Dat mensen met auto's liever niet uit auto's stappen is iets wat ook de vuilopruiming is opgevallen, met name het aspect dat mensen met auto's die liever niet uit auto's stappen soms de neiging hebben hun vuil onderweg in de struiken te dumpen die zij automobilistisch passeren. De vuilopruiming heeft speciaal voor mensen met auto's die liever niet uit auto's stappen een legale stortplaats geplaatst die te gebruiken is zonder dat mensen met auto's die liever niet uit auto's stappen uit hun auto's hoeven te stappen. Een uitkomst!
Het instrument heet de 'blikvanger' en staat vlak langs de weg opgesteld. Het is een hoepel met een vangnet, de associatieve geest kan er een spelelement in ontdekken. De maker gaat kennelijk uit van het principe dat mensen met auto's die liever niet uit auto's stappen zichzelf best wel sportief vinden als ze een leeg blikje en passant in een vangnetje mikken. Er ligt helaas slechts 1 leeg colablikje in het vangnet.

Dat mensen met auto's liever niet uit auto's stappen is iets wat ook de zich immer aanpassende natuur is opgevallen, met name de spin. Aan de achterkant van het vangnet heeft een spin een eigen vangnet gemaakt, en is hiermee duidelijk succesvoller. De spin heeft dan wel geen colablikje in zijn net gevangen, maar wel diverse vliegjes en andere insecten die op het colablikje in het vangnet waren afgekomen. Ondertussen passeren er enkele mensen in auto's die liever niet uit auto's stappen. Zij zien de slimme spin niet. Zij zien iemand staan die een foto maakt van een vangnet en kijken niet begrijpend.

Als de reis de bestemming is, rest de vraag wat de bestemming eigenlijk is. De bestemming is de Rhoonse Grienden. Ik lig er een uurtje tijdloos te zijn, lees wat hoofdstukken boek en stoor mij niet aan de bazin van Turbo, Hummer en Prada, die zelf meer geluid maakt dan haar 3 hondjes samen.
Op de terugweg groet ik de spin en Wally Tax.

lutek Donderdag 06 Oktober 2011 at 11:40 pm | | default
Gebruikte Tags: , , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.