TinyMusic Op Het Toneel

'Ik heb nog eens in Het Oude Luxor op het toneel gestaan', zal ik later kunnen zeggen. Of eigenlijk zal ik dat vanaf vandaag al kunnen zeggen, omdat het gisteren gebeurde. Er zat weliswaar niemand in de zaal maar het klinkt indrukwekkend.
TinyMusic sloot het muziekjaar af in Het Oude Luxor. Op het podium. Zowel de muzikanten als het publiek bevonden zich op het podium. Ik maakte onderdeel uit van het publiek.
Eerder dezelfde dag had Seth Gaaikema nog op dit podium gestaan maar daar waren gelukkig geen resten van terug te vinden.

'Hoe gaat het?', vroeg iemand me. 'Goed', zei ik. Ik werd stil en indringend aangekeken. Misschien had ze me niet goed verstaan. Ik stak een duim op en trok een glimlach, ter verduidelijking.
Er werd verwachtingsvol gesproken over de dra optredende bands. Maar er was nog ruim een uur drenteltijd, dus drentelden we naar overal en nergens.
In overal en nergens aangekomen vroeg iemand me hoe het ging. 'Goed', zei ik. Ik werd stil en indringend aangekeken. Misschien had ik het verkeerde antwoord gegeven.
Ik voelde aan mijn neus die sinds vorige week bij herhaling de twijfel ondergaat of die nog deel uitmaakt van mijn anatomie. Mogelijk heb ik hem zó hard gesnoten dat ik hem heb gekneusd, al weet ik niet of dat technisch wel mogelijk is.

Bruno speelt bas. Bruno is de bas. Bruno en de basgitaar zijn één. Wonderlijke, mooie composities, toverklanken, effecten-loops en speelplezier. Voor ik het wist kon ik niet kiezen en kocht ik 2 CDs van hem in plaats van de geplande 1.
Ik zei hem dat ik een jaar geleden zo genoten had van zijn Beefheart-nummers toen hij die speelde op een tribute-avond. Hij accepteerde het compliment maar half want "het zijn de nummers van Beefheart die het hem doen." Dat kan wel wezen, dacht ik, maar Beefheart is dood en jij speelde ze.

No Ninja Am I speelde zonder 4e man, die gewoonlijk o.a. altviool speelt. We zullen nooit weten hoe belangrijk de 4e man was (of je moet het boek er op nalezen). Ter verduidelijking zei de band dat de 4e man een gebroken elleboog had opgelopen bij een ongeluk; dan is het inderdaad lastig om viool te spelen, alt of anderszins. Het publiek vond het jammer. Ter extra verduidelijking benadrukte de band dat het ongeluk niets met het nuttigen van drank te maken had. Het publiek vertrouwde dit voor geen meter. Dat hadden ze beter niet kunnen zeggen.
De band zette het volgende nummer in, wat ook het vorige had kunnen zijn. De nummers bleven me niet echt bij.

Iemand vroeg me 'Hoe gaat het?' Ik zei 'Goed' en werd stil en indringend aangekeken. In de verte noch dichtbij kraaide een haan. Gelukkig, ik hoefde me de rest van de avond geen Petrus te noemen.
De promofoto van Fuck The Writer alsmede het ver opengeknoopte overhemd van de zanger hadden bij mij een "It's the final countdown"-verwachting geschept, wat wel het laatste was waar ik de band mee associeerde toen ik ze hoorde spelen. Ik weet na 10 jaar nog altijd niet precies wat Americana is maar ik vermoed dat het daar wel iets mee te maken heeft. Hop, daar kocht ik weer een CD. Welke CD het was bleef onduidelijk. Er zijn er nogal wat opgenomen die niet zijn uitgebracht, wat bij de aankondiging van sommige nummers verwarrend werkte.
"Het volgende nummer staat niet op de vorige CD." Nee, want die is niet uitgebracht. (?)
Ondertussen bedacht ik waar ik de staande bassist (die trouwens zelf ook stond) eerder had gezien. Hij speelde de hoofdrol in de film 'Delicatessen', zo meende ik, of anders had hij vast de film een keer gezien. In die film speelde hij een zingende zaag. Deze had hij vanavond niet bij zich. Misschien was hij het toch niet.
(Ter verduidelijking: hij speelde in die film OP een zingende zaag. Ook speelde hij die OP het dak, maar dat is nauwelijks ter verduidelijking.)

De afterparty - enkele vrienden en ik houden vanaf de vorige editie van TM keihard vol dat er iedere keer een afterparty is, en zullen dit zo doende een self fulfilling prophecy maken - was dit keer in Spiegel. Dit etablissement bleek pas om half 2 te sluiten, iets waar we pas om half 2 achter kwamen. Tegen die tijd was het te laat om uiterlijk 12 uur naar huis te gaan.
De volgende afterparty valt hopelijk weer op een vrijdag- of zaterdag- in plaats van een zondagavond.

lutek Dinsdag 13 December 2011 at 12:29 am | | default
Gebruikte Tags: , , , , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.