Record Store Day 2012

Sommige mensen moeten zich haasten, ik ben al uren op; Record Store Day kan me niet vroeg genoeg beginnen. Plato is net iets te ver van het middelpunt der festiviteiten verwijderd zodat de pendeling er vandaag één is tussen Velvet en Plaatboef. Hoogtepunten zijn Bart Constant en Spinvis. Hiermede de muziek samengevat hebbende, kan ik overgaan tot de orde van de dag.

Aan de lopende band zie ik bekenden. Zo veel dat ik al snel weet dat ik later op de dag ook heel veel mensen ongezien opeens zal kwijtgeraakt zijn. Record Store Day is wat dat betreft net het leven zelf.
Tussen de optredende bands door is er veel gesjouw met snoeren en instrumenten. In de drukte en chaos struikelt hier en daar een bezoeker over een viool of een versterker, maar omdat zowat alle bands toch al in een kleinere opstelling spelen dan gewoonlijk is het verschil in het uiteindelijke resultaat nauwelijks merkbaar. De sfeer is heel gemoedelijk.

Diverse artiesten hebben speciaal voor RSD een plaat uitgebracht; hoe kan het ook anders. Ik koop een plaat van The Wedding Present en krijg er gratis een single van Spinvis bij. Als ik even later een plaat van Spinvis koop blijkt deze 'verdubbelaar' niet vice versa inzetbaar. Dat geeft niet want RSD kost de artiesten al meer dan genoeg. Zo wordt bij de Plaatboef een LP van de Hospital Bombers, die daar net optreden, speciaal vandaag onder de inkoopsprijs aangeboden. Het effect hiervan is dat hoe beter de band speelt, hoe meer platen ze verkopen, hoe meer verlies ze lijden. Iedereen is gebaat bij een slecht optreden, wat maar ten dele lukt.

In Velvet wordt een opname gemaakt voor Rijnmond TV. De camera volgt acteur Sjoerd Pleysier in zijn poging een CD af te rekenen bij Manfred. In het script staat dat Sjoerd iets moet vragen over een bepaalde plaat. Manfred zet deze plaat op en antwoordt iets. Wat hij precies antwoordt is onduidelijk omdat de bepaalde plaat met een decibel of 130 door de luidsprekers van Die Winkoltje knalt, wat de geluids- en cameraman op één hartverzakking elk komt te staan. De conversatie zal t.z.t. in de dubroom worden nagesynchroniseerd.

Emil van FTW vraagt me of ik zin heb in wat muziek. Een gekke vraag want FTW is al klaar met hun optreden in Velvet. Nee nee, hij bedoelt het beluisteren van hun plaat: de langverwachte LP is gearriveerd, gemixt en wel, en persklaar. Natuurlijk heb ik hier twee oren naar; meer als ik er meer had gehad. Reuze handig is in dit geval dat één der bandleden precies boven Velvet woont. Geen verbazing: de plaat is geweldig. Toch verbazing: er staan een hoop onbekende nummers op, van de nogal stevige soort.

Spinvis in de Plaatboef trekt veel bekijks. Een half uur van te voren staat de winkel al vol. Zo vol dat niemand doorheeft dat Spinvis zelf zich al 10 minuten lang een weg probeert te banen tussen het bekijks door. Iedereen vroeg zich al af waar hij bleef. Na afloop signeert hij graag voor het bekijks zijn platen en merkt enkele malen op dat 'ze in Rotterdam toch veel mooie en bijzondere namen hebben'. Een nogal opvallende uitspraak voor iemand die Spinvis heet.

Ik pendel nog wat meer op en neer. Of eigenlijk pendel ik nog een laatste maar op, niet meer neer, naar Velvet, doe daar een impulsaankoop, bedank iedereen voor de mooie dag, waaronder enige mensen die nietsvermoedend zomaar even de winkel inlopen, maak mijzelve schaars en vertrek richting De Riddert voor een privé-afterparty.
Na een hele dag pendelen tussen Velvet en Plaatboef hakt zo'n afwijking van de route er behoorlijke in wat merkbaar is aan mijn lichamelijk evenwicht. De afterparty is zodoende van korte duur.

lutek Maandag 23 April 2012 at 12:17 am | | default
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.