Het Leven In Een Dag

Nietsvermoedend opstaan, niet denken aan de dingen die komen gaan, slechts denkend aan de dingen die je hebt gepland: Tenzij je je opsluit, onder de dekens kruipt, en geen mens (niet eens virtueel) tegemoetschouwd, pakt dat altijd anders uit. De dingen laten nu eenmaal niet met zich sollen en zich al helemaal niet in een plan smeden dat jij of iemand anders in zijn hoofd heeft gehaald. De dingen hebben wel iets beters te doen dan dat.

Vanmiddag zal ik de liefste mens op aarde zien; de liefste, met mogelijke uitzondering van zijn moeder. Maar er is nog het een en ander te doen voor het middag is.
Een kappersbeurt die niet langer hoeft te duren dan 5 minuten loopt met drie kwartier uit. Gelukkig heb ik een boek bij me. Ik lees over iemand die in de gevangenis zit. Wat is precies binnen en buiten? Ik ben vrij om me in de gevangenis van de kapsalon op te sluiten, waar de zieke spuitbusgeuren me bedwelmen. Iemand heeft bedacht dat de geur van haarlak lekker is en mensen zijn dat gaan geloven.
De geur van de haarlak weet ik pas 2 uur later uit te bannen door deze te verwisselen met de geur van De Zuiderparkdagen. Reeds van verre waaien snacks en suikerspinnen je tegemoet. Ook waaien je wat tentdoeken en een halve draaimolen tegemoet, er staat een behoorlijk briesje.

Hannie en Rik en ik maken een rondje tussen de rommel. Nee, niet alleen rommel. We kopen Riks eerste schoentjes. Die zijn vooralsnog 2 maten te groot, wat voor Rik inhoudt dat hij ze waarschijnlijk volgende maand al niet meer aankan.
Op de kinderboerderij maakt Rik voor het eerst kennis met enkele exemplaren van de echte bewoners van deze planeet: schapen, koeien, varkens, geitjes, eenden. Hij wil ze allemaal knuffelen. Hier en daar rent een kind gillend de modder in bij het aanschouwen van een beest. Maar als Rik in de buurt is zijn het de varkens en de geitjes die zich een veilig heenkomen zoeken. De beheerder is nog een uur bezig om de koeien weer uit de sloot te halen.
Een meneer verkleed als panda wordt (geheel terecht) hard in zijn enkel geknepen.
Kijk, Rik, een paard. Rik heeft meer interesse in het hekwerk. Met grote accuratesse weten we diverse dierengeluiden te immiteren. Aan de immitatie van het geluid van een hekwerk moet nog wat worden geschaafd.

Nederland hult en huilt zich later op de dag in rouw. Een nationaal evenement verloopt anders dan gepland. De dingen hebben wel iets beters te doen dan zich te laten plannen.
Ik eet wat, ik slaap wat, ik bekijk foto's en herbeleef de middag. Ik plan niets meer. Omdat ik niets plan, is het niet te zeggen dat een plotseling bezoek aan The Other Place niet in de planning zat. Plots bevind ik mij daar en zie Mark Lotterman met band een wereldconcert geven. Gegeven de minimale grootte van het podium en het maximale aantal mensen dat zich daarop bevindt, zou dit wel eens de grootste hoeveelheid prachtmuziek per vierkante meter kunnen zijn die ik dit jaar gezien heb. Je leest eigenlijk nooit een beoordeling gebaseerd op een dergelijke dichtheid. Een gat in de journalistieke/statistieke markt, mocht die bestaan.

De taxichauffeur geeft toe dat hij het nationaal verlies van eerder deze dag na ongeveer 5 seconden al verwerkt had. Ook hij heeft wel wat beters te doen. Bob Dylan is op de radio; hard en vals en met open raam zingen we mee.

lutek Zondag 10 Juni 2012 at 2:04 pm | | default
Gebruikte Tags: , , , , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.