Klein Festival

Wat een klein, kleinschalig festival vaak zo leuk maakt, is dat het klein en kleinschalig is. Om er voor te zorgen dat een klein, kleinschalig festival (5e editie alweer) klein en kleinschalig blijft, zou je er eigenlijk voor moeten zorgen dat het programma wat tegenvalt, niet gevarieerd is, dat niet iedereen komt opdagen, dat er onredelijke prijzen worden gehanteerd en dat het de hele dag regent.
Bazar Bizar deed dit jaar alles verkeerd.

Omdat ik in 1 uur tijds door 3 verschillende mensen werd uitgenodigd Bazar Bizar bij te wonen, zegde ik niet toe maar ging er direct heen. Het werd gehouden rond De Oude Kerk te Oud-Charlois. Charlois bestaat dit jaar 550 jaar en heeft tal van festiviteiten op haar kerfstok. Zo was er al een rollatorrace en een plasticbloemschiktentoonstelling en binnenkort is er ook gebit-happen-op-laag-water. Gelukkig ben ik voor geen van die zaken uitgenodigd, maar wel voor genoemd klein, kleinschalig festival.
Er waren diverse kraampjes met getekende of geschilderde kunstuitingen. Ook waren er kleine kraampjes met kleinschalig eten en drinken. Er stond een kleine DJ te draaien, en verderop deed iemand iets op een kleinschalig podium.
Ik liep ter ontspanning even de kerk in, waar ik al tientallen jaren niet binnen was geweest. Het viel mij op dat het interieur zo licht was, anders dan in mijn herinnering. Misschien dat het eertijds altijd op zondagochtend regende, dat kon ik mij zo niet meer precies voor de geest halen.
Aan de muur hing een lijst met geroepen dominees. Ik herkende de naam van de huidige. Mijn moeder is heel blij met de nieuwe voorganger, het is een vlotte vent. Laatst zag ik hem zelf ook.
-'Vind je het geen fijne man?', vroeg mijn moeder me.
-'Jazeker', beaamde ik. 'Goed, hij gelooft in God, maar verder lijkt het me een heel geschikte kerel'.

Ik bleef in de kerk luisteren tot het einde van een stuk van Bach (gespeeld op het mooie oude orgel) en herverkoos daarna de letterlijke verlichting buiten.
Er stond een dichterspodium opgesteld - een Oudcharloische zeepkist - waarop iemand buitengewoon dramatisch stond te declameren. Dramatisch, in beide betekenissen van het woord. Op hetzelfde moment draaide de DJ (er vlak naast) een liedje van Harry Merry, wat een hilarisch contrast gaf. De ietwat waaiende wind zorgde voor nog een extra effect, namelijk dat de woorden van de dichteres ofwel links de boom in werden geblazen, ofwel van rechts werden getorpedeerd door de klanken van Harry. Er ze hád het al zo moeilijk, dacht ik, voor zover de woorden waren te verstaan.

Bij een kraampje van Burgertrut bestelde ik regelmatig een billijke perencider. Met het flesje in de hand werd ik aan de lopende band aangesproken door mensen die wilde weten waar ik dat bier vandaan had.
De eerste keer ging dat zo:
-He zeg, waar heb je die vandaan?
-Bij de stand van Roodkapje. (omdat me de naam Burgertrut steeds ontschoot)
-Lekker, ik ga ook een biertje halen.
-Het is geen bier maar cider.
-Oh... nou laat dan maar.

De tweede keer ging dat zo:
-Zo, dat ziet er lekker uit, waar koop je dat bier?
-Bij Roodkapje daar, maar het is cider, hoor.
-Hmm.

Vanaf de derde keer ging het zo:
-Ha...
-Nee, het is cider.

De hele middag waren er cabareteske verschijnselen waar te nemen: vreemde lui deden hun best het publiek in verwarring te brengen, waar ze wonderwel in slaagden. De zon schitterde kleinschalig toe. De bomen schudden oorluikend toe. De kerk schudde oogluikend buik.
Ook was er levende muziek met levende toeschouwers. Klein en kleinschalig uiteraard, maar dat gaf helemaal niets, integendeel. 'Strafkamp' bewees dat het mogelijk is zinnige en dichterlijke teksten in de Nederlandse taal te schrijven. Niet dat ze dat zo graag wilden bewijzen, ze hadden wel iets beters te doen, namelijk muziek maken en zingen.
Nee, er was op het hele festival geen mens te vinden die iets wilde bewijzen. Heerlijk. Wat een verademing. Hopelijk bestaat Charlois volgend jaar 551 jaar en zal dit festival opnieuw worden georganiseerd, groots en kleinschalig.

lutek Maandag 25 Juni 2012 at 2:19 pm | | default
Gebruikte Tags: , , , , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.