Poprondje 2012

De Popronde bestaat nu al zo'n 10 jaar. Naarmate de jaren vorderen, wordt de doelgroep jonger, althans relatief. Dit is meetbaar aan de grootte van de letters in de programmafolder. Aangezien ik die dit jaar echt niet meer kon lezen, heb ik geen idee welke bands ik allemaal gezien heb. Wel weet ik dat ik niet langer tot de doelgroep behoor.
Dat is niet erg; veel van de concerten tijdens de popronde worden gegeven in cafés, zodat ik net kon doen of ik daar bij toeval verzeild was geraakt, quasi onwetend van welke Popronde dan ook. Argeloos bestelde ik hier en daar een versnapering, de naam waarvan gelukkig wel in leesbare letters stond aangegeven, en beluisterde de gespeelde muziek.
Sommige bandjes verkochten CDs, zodat ik bij aankoop hiervan alsnog kon lezen wat ik had gehoord.

Ik verplaatste mij strategisch binnen een straal van 100 meter rondom het Eendrachtsplein. Zodoende had ik keus uit 4 cafés, een platenzaak ('Die Winkeltje'), een coffeeshop waar men daadwerkelijk koffie verkocht, zij het niet aan mij, een heuse concertzaal en een dansvereniging (of hoe je 'Vibes' ook precies moet aanduiden. Een 'club'?)


(de Poprondevrijwilligers nemen vooraf het draaiboek voor een laatste maal door)

Ik opende de feestelijke avond in Hemingway, daar zit je ten slotte altijd goed. Michel Ebben speelde hier een paar fijne nummers. Ik kwam gezamelijk binnen met enkele Poprondevrijwilligers die de zaak volplakten met posters en folders ter promotie van de avond. Ze hadden pas na een kwartier door dat Michel Ebben geen deel uitmaakte van de Popronde-artiesten, waarop zij allen snel de kuierlatten namen.
Wie er, enige tijd later, wel deel van uitmaakte was Dotan, die op geheel oneigen wijze een nieuwe, diepere dimensie gaf aan de uitdrukking 'volkomen kut'. Ik wist na twee nummers reeds dat de rest van de avond alleen maar beter kon zijn. Misschien waren het niet eens de nummers (die slechts onnoemelijk saai waren) alswel de luchtvervuiling die hij uitsprak tussen de nummers door.
"Giel Beelen vond mij de artiest van het jaar", en "Ik ga mijn volgende plaat weer in Los Angeles opnemen", en "In Nigeria heb ik in de sloppenwijken gespeeld waar de mensen uit hun huis worden gezet".
Ik wou dat ik het had verzonnen maar hij zei het echt.
Een leeg bierglas wist ik als loep te gebruiken en zo ontdekte ik in de folder dat tezelfdertijd een damescombo op nog geen 100 meter afstand van hier aan het musiceren was. Dames, 4 stuks! Wat deed ik hier nog? Het combo heette Dakota en was best te pruimen.
De aardrijkskundeles vervolgde zich enige tijd later in Melief Bender waar Orlando optrad. Ik had Tessa en de haren al enkele malen gezien maar ditmaal was de beste maal. Ware het niet dat Orlando reeds op de kaart staat, had/hadden zij dat deze avond zeker alsnog gedaan.


(een gitaar houdt het voor gezien, voor hem geen Popronde meer)

Ondertussen bleef het aan de overkant van de straat ook erg onrustig: in Linssen trad het Limburgse kwartet Major Tom op. Nog voor het eind van het optreden had ik hun CD al aangeschaft. Op de website van de band las ik een citaat uit een recensie: "...met een sound die doet verlangen naar de jaren '90."
Aangezien, denkelijk, geen der 4 bandleden nog geboren was in de jaren '90, is dit citaat op alle mogelijke manieren uit te leggen. U ziet maar wat u ervan maakt.
Overige optredens liepen deze avond nogal door elkaar heen, niet in de minste plaats omdat dat nu eenmaal een vast gegeven is van de Popronde: alles gebeurt tegelijk. Als je 6 van de 30 bandjes kunt zien, doe je het eigenlijk al heel erg goed.
Het zou me niets verbazen als er volgend jaar weer een Popronde is. Tegen die tijd draag ik wellicht een bril waardoor ik plotseling opnieuw tot de doelgroep behoor.

lutek Dinsdag 18 September 2012 at 11:21 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.