Weekend in Den Haag 1

Je zou het zo niet direct zeggen maar in Den Haag gebeurt van alles en, op de koop toe, nog wat. Om dat mee te maken, moet je er naartoe, of je nu wilt of niet. Omdat veel mensen dat niet willen, blijven zij in het ongewisse over wat er dan zoal in Den Haag gebeurt.
Zelf ben ik meestal de beroerdste, doch niet altijd; dit weekend maarliefst twee maal niet. Ik heb in het Haagse anderen ontmoet de ook de beroerdste niet waren, althans niet dit weekend, al meen ik dat de meesten daarvan niet van buiten Den Haag kwamen, zodat ik hen en mij niet zonder pardon als geestverwant wil aanmerken; dit terzijde.

Vlak naast het water van de Noordzee is een surfdorp gevestigd, genaamd F.A.S.T. Waar de afkorting voor staat, weet ik niet. Ik gok een S voor Surf, maar Schevingen of Strand kunnen even goed.
F.A.S.T. had een klein muziekfestival georganiseerd. De optredens zouden in de buitenlucht plaatsvinden tenzij slecht weer daar anders over dacht. Slecht weer dacht daar inderdaad anders over. Het weer was zo slecht dat het surfdorp niet naast maar tijdelijk in de Noordzee was gevestigd. De optredens vonden derhalve binnen plaats.
Ik had het sterke vermoeden dat ik de enige bezoeker was die alle drie de bands al kende: Bloomfield, Leo Gstrein, en Einsteinbarbie. 1 uit Rotterdam, 1 uit Den Haag, en 1 uit Amsterdam.

Voorafgaand aan de concerten had ik alle tijd om uit te vinden wat er zo surf aan het dorp was, maar ik heb daarin gefaald. Het geheel ademde de sfeer uit van een zomerse avond in O.J.C. De Chillup, waar ik 30 jaar geleden een geziene gast was; bovendien werd ik keurig gevouvoyeerd, en vroeg niemand waar ik mijn wetsuit had gelaten. Af en toe waaide de deur open en werd er iemand meegevoerd door de golven - wil niet iedereen een dergelijk romantisch einde? - maar verder was er niets dat aan de stoere watersport deed denken.
Er werden links en rechts bord- en andere gezelschapspelletjes gespeeld. Ik zag iets wat in eerste instantie op Catan leek. Ik begreep in tweede instantie echter niets van de regels, wat bij nader inzien, in derde instantie, erop duidt dat het best catan geweest kan zijn.
In het voorbijgaan, een tafel verder, voorspelde ik dat blauw een spelletje vier-op-een-rij van rood zou winnen, wat iets tussen bewondering en verwachting oogste bij de omzitters. Ik heb geen idee of mijn voorspelling uit is gekomen. Je gaat daar natuurlijk niet werkelijk op zitten wachten.
Iemand gooide nog wat houtblokken in een oude kachel. Knusheid troef. Surfheid was echter niet te bekennen.

De optredens waren alle geslaagd. Wat kan ik er verder over zeggen? Niets. Ga zelf maar kijken.
Het werd gedurende de avond kouder en kouder. We stonden dan wel binnen, hermetisch afgesloten was de zaak allerminst. De gehuurde uitbouw, een soort partytent, rammelde uit alle macht meestal net niet op de maat van de muziek. Iets wat soms voor verwarring zorgde wanneer de drummer het begin van een nieuw nummer aftelde.
Tegen de tijd dat de laatste band begon, moest de ijsmeester eerst nog even snel het podium ijsvrij maken. Maar omdat de bands in progressie steeds energieker speelden, bleef de temperatuurbeleving gedurende de gehele avond constant.
Op enig moment merkte ik dat de wind draaide en nam ik de kans waar mij naar buiten en naar huis te begeven. Het laatste nummer was net ingezet. De windrichting zorgde er niet alleen voor dat ik de juiste kant op naar het openbaar vervoer werd geblazen, tevens kon ik nog tot op honderden meters de klanken van betreffend laatste nummer meepikken.
Ik was 2 of 3 hoeken verder toen de wind zijn oorspronkelijk richting hernam. Een ieder die nu nog het surfdorp zou willen verlaten, kwam bedrogen uit. De stakkers zouden aan Neptunes worden geofferd, ofwel konden zij pas halverwege de volgende dag, bij laagtij, een kans op veilig heenkomen maken. Tegen die tijd was ik zelf weer opnieuw naar Den Haag onderweg...

lutek Dinsdag 14 Mei 2013 at 12:02 am | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.