Gras

Het jaarlijks terugkerende Metropolisfestival beleefde een 25e editie. Dat werd gevierd. Met een festival. Natuurlijk. Ze waren er nu toch.
De organisatie doet altijd zijn best een programma te presenteren van 'de beste bands die je nooit hebt gehoord'. De organisatie slaagt hierin ten dele, namelijk het deel dat betrekking heeft op de onbekendheid. Dat geeft niks. Het is dichtbij. Het is zonnig. Het is gratis. Het is op een zondag. Ik heb niets beters te doen. Kortom, ik heb geen reden om niet te gaan.
Lang geleden slaagde de opzet van het festival beter, hoewel toen ook slechts ten dele, namelijk het gedeelte dat betrekking had op de bands. Smashing Pumpkins was een hoogtepunt, al waren die helemaal niet onbekend.
Soms slaagde de opzet op alle fronten waardoor ik bijvoorbeeld Primus helaas heb gemist.

Dit jaar zag ik weinig bands maar heb niettemin veel muziek gehoord, strategisch als ik mij had opgesteld, languit in het gras, exact het middelpunt houdend tussen het grote podium, het kleine podium, het nog kleinere podium en de zon. Uiteraard heb ik geen idee welke bands er allemaal speelden en voor een programmablad moest je dit jaar betalen dus deed ik het zonder. Mét een programmablad, zag ik achteraf, zou ik denkelijk beter hebben opgelet en meer bands hebben gezien.

Eén band die ik heb gezien, heette KXP, wat Fins is voor 'Geef die mok eens door, Jet', zo heb ik uit betrouwbare bron. Ze speelden eigenlijk maar 1 lang nummer en het was lange tijd onduidelijk waarom ze dat deden.
De drummer deed me aan Mo Tucker denken, zo belabberd slecht kon hij maat houden. Dat was niet erg, want de - hoe zal ik hem noemen? - zanger drukte een paar knoppen in op een electronisch doosje en toverde een vooropgenomen muziekstuk tevoorschijn, inclusief drumpartij. De gitarist was nog het meest overbodig van het drietal. Zijn ongetwijfeld goedbedoelde variatie in vingerzetting op de fret had hoegenaamd geen enkele invloed op de sonische uitkomst van de versterkers. Voorts bestond de tekst van het nummer uit slechts 1 woord, 'Hey', ad infinitum.
Na enige tijd was het vooropgenomen stuk opeens afgelopen. Als ik zeg opeens dan bedoel ik ook opeens. De drie waren van de ene op de andere seconde aan hun eigen kunnen overgeleverd, wat hen duidelijk niet in de koude kleren ging zitten. Snel breiden zij een eind aan het concert en verlieten het podium. De drummer en gitarist met enige vaart, de zanger op zijn gemak, daar deze eerst nog poogde te verbloemen dat hij verstrikt zat in de enorme kluwe van snoeren van en naar zijn electronische doosje.
Ik had mij prima bij het concert vermaakt want ondanks dat de heren geen noot konden spelen of zingen, klonk het geheel als een klok.

Even later werd vanaf het podium medegedeeld dat er een traumahelicopter onderweg was. Paniek alom. Gewonden? Gesneuvelden? Niets van dat alles, het is de naam van een band. Niet alleen dat, het is ook de naam van het radiografisch bestuurbare voertuigje waarmee ik iemand achter de podiumtent zag spelen. Ik keek geboeid naar het tweede zodat het eerste mij grotendeels ontging.

Bij de kraampjes der neringdoenden zag ik een meneer in een stapel 3D-posters neuzen. Justin Bieber had meer dan zijn gemiddelde aandacht. Ofwel wist hij niet wie de afgebeelde jongeman was. Behulpzaam als ik ben, deed ik hem hier kond van waarna hij genoemde poster vliegensvlug teruglegde, schichtig om zich heen keek of hij nog door anderen dan ik gezien was, en vervolgens lang en opzichtig zijn toewijding aan een exemplaar van Elvis Presley wereldkundig maakte.

Wat ik vooral gezien heb op Metropolis is het gras. Het gras was werkelijk in topvorm. De sprieten sproten de stukken eraf en ze stonden in de grond dat het een aard had. Het was comfortabel om op te liggen, het was zelfs eetbaar (merkte ik per ongeluk), en het was alom aanwezig. Het gras was zonder twijfel de hoofdattractie van het festival. Wat mij betreft mag het gras volgend jaar op het hoofdpodium.

lutek Vrijdag 12 Juli 2013 at 10:36 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.