Recensie

Vincent K. promoot bands, geeft platen uit, regelneeft optredens in binnen- en buitenland en staat tijdens concerten vaak achter de kraam achterin de zaal de koopwaar aan de man te brengen.
Rik van den Bosch is iemand die ooit hoge ogen gooide in de Grote Prijs van Nederland, tegenwoordig in Spanje woont en musiceert, en zojuist zijn 6e CD heeft uitgebracht; na 5 solo, nu met band The Dandies.

Pfoe, dat valt nog helemaal niet mee, een recensie schrijven. Bovenstaande opening is wat ik min of meer had bedacht, als opening, maar hoe ik nu verder moet, dat weet ik niet precies. Misschien moet ik de CD gewoon maar eens opzetten. Wacht, ik rip hem eerst even. Vanaf PC draaien is gemakkelijker. Dan vertel ik ondertussen eerst wat de bovengenoemde figuren met elkaar te maken hebben.

Ja, tjonge, daar begint het al, dat weet ik eigenlijk niet. Ik zie Vincent regelmatig bij concerten, en laatst stopte hij me deze CD van Rik van den Bosch in handen met de mededeling dat hij wilde weten wat ik ervan vond. Ik ga er dus maar van uit dat Vincent de promotie en distributie verzorgt, en optredens probeert te regelen. Stom dat ik dat niet duidelijk gevraagd heb. Hij was zelf heel enthousiast, en het was een bijzonder aardig gebaar me deze CD mee te geven. Gaan recensenten aardiger schrijven als de promotor aardig is? Hoe werkt zoiets?

Ah, de CD is geript. Even kijken waar de computer hem heeft neergezet?
"Album Onbekend", dat zal hem wel zijn.
Ik weet niet goed wat ik hier van moet maken. Wat een rare stem heeft hij, hoog en ijl en... Het klinkt een beetje als die zangeres die ik laatst... Wacht eens even, ik heb per ongeluk de verkeerde CD aangezet. Ogenblikje, hoor.

Wel grappig eigenlijk, de CD die ik net opzette is er precies een van iemand die ooit een blog van mij over haar optreden als 'recensie' omschreef. Tot tweemaal toe zelfs, terwijl na de eerste keer toch al had moeten blijken dat ik over een optreden werkelijk van alles kan schrijven maar juist de muziek zelf altijd wijselijk buiten beschouwing laat.
De naam van de CD van Rick van den Bosch & the Dandies is 'Rick van den Bosch & the Dandies'. Zo, die heb ik nu wel genoeg genoemd. Ik ga maar eens luisteren, nadat ik eerst nog even een bak koffie heb ingeschonken en, oja, ik moet de planten nog water geven.

Wat een rumoer! Wat een jolijt! Deze meneer heeft er zin in volgens mij. Het eerste nummer knalt er meteen in. Hoewel dat natuurlijk relatief is. Als ik net hiervoor een plaat van de Dead Kennedys heb gehoord, knalt deze meneer minder dan wanneer ik net een plaat heb gehoord van Wim Mertens. Hoe dan ook, het is een opmaat voor de rest van de CD.
Vervolgens zingt hij een lied over het leven. Ah, het leven, met ups and downs en vroeger en later en al die dingen. Het is een vrije jongen, dat hoor je meteen. Eentje die zo met de noorderzon vertrekt als hij daar zin in heeft, naar Spanje bijvoorbeeld.
Tijd voor een ballad. Nou ja, ballad, hoe zeg je dat, een rustpuntje. De Spaanse gitaren zijn weer niet van de lucht. Hij kan best mooi zingen trouwens, had ik dat al gezegd? Even een spelletje patience tussendoor.

Hoor nou eens, weer een nummer over hoe hij nooit op één plaats wil blijven. Het is een wonder dat hij nog een week lang in de studio heeft verbleven, of hoe lang duurt zo'n opname?
Misschien hebben ze hem vastgebonden. "En nu gitaar spelen en zingen, Rik! Net zolang tot het allemaal mooi op de plaat staat. Geen gemaar."
Ook in de rustigere nummers is hij nooit helemaal rustig. Het is dat ik niet geloof dat ADHD bestaat anders zou hij hier vast voor in aanmerking zijn gekomen.
Prettig dat hij geen zwaar Nederlands accent heeft, dan kun je een zanger niet serieus nemen. Ik neem Rik wel serieus, hij is zonder twijfel een zanger. Hij moet zingen. Hij kan niet anders. Het is een gedreven zanger - zoals dat in de popjournalistieke wereld wordt aangeduid. Goed zo.

Dat valt echt nog helemaal niet mee, een recensie schrijven. Wat zouden zijn invloeden zijn? Kan ik hem niet gewoon een mailtje sturen om het hem te vragen? Ik hoop niet dat hij Dylan noemt maar dat zal wel niet. Waarschijnlijk komt hij met een mij onbekende Spaanse klassiek geschoolde gitarist op de proppen. Moet ik uit gaan zoeken wie dat dan weer is. Nee, laat maar.
De nummers zijn zonder uitzondering af, met kop en staart, en ze kloppen aan alle kanten. En hoe meer nummers ik hoor hoe meer ik denk dat niemand anders ze zo kan maken als hij. Hij is niet inwisselbaar.
Oh, ik moet natuurlijk nog een omschrijving van de soort muziek geven. Dat lees je altijd in de bladen. Denk ik. Ik lees geen bladen dus ik weet het niet zeker. Laat ik het op folk-rock houden, dat is een algemeen aanvaarde term die je makkelijk kunt gebruiken en die toch helemaal niets betekent. Mooi.

Volgens mij zijn er heel veel mensen die ik ken die deze CD erg goed zullen vinden, dus ik raad iedereen aan hem aan te schaffen.
Verder hou ik mij bij eenieder aanbevolen mij CD's te sturen om te bespreken. Ik had dat nooit eerder gedaan maar het bevalt mij prima.

http://rikvandenbosch.com/

lutek Maandag 15 Juli 2013 at 10:32 pm | | default
Gebruikte Tags:

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.