Bregje Zong

Bregje zong en iedereen moest komen kijken en luisteren. Ik ben dan wel niet iedereen maar ik gaf gehoor en gezicht aan haar oproep. Niet alleen was het belangrijk om aanwezig te zijn vanwege de muziek zelf, ook zou een grote opkomst een grote kans geven om de avond te winnen van andere zingerds en musici. Hoe, waarom en waarmee de avond precies gewonnen moest worden wist ik eigenlijk niet. Het had iets te maken met doorgaan naar een volgende ronde, geloof ik, maar waarvan en wanneer en door wie het was georganiseerd, was mij allemaal niet bekend. Je zou samenvattend het best kunnen zeggen dat ik de uitnodiging niet geheel, of geheel niet, goed had gelezen. Ik had de uitnodiging goed genoeg gelezen om te weten waar en wanneer ik aanwezig moest zijn, dat was al heel wat.

De plaats van gebeurtenis was Room, Rotterdams youth hostel. Ondanks de naam was er niet zo veel plaats meer, behalve achterin, met mijn rug tegen de bar. Daar stond en zat ik wel best. De zang en muziek waren verstaanbaar, de aankondigingen in het geheel niet, maar ach, naast me stond een raam tochtig open wat gezien de heersende hittegolf zeker niet onaangenaam was. Al snel ontdekten ook veel anderen hoe aangenaam het hier was, zodat het in geen tijd geheel niet meer aangenaam werd.
Ik drentelde weg van de menigte Engelsen, Australiërs, Amerikanen en Zwitsers en raakte per ongeluk in gesprek van een oude hippie die op vriendenjacht was. 'In gesprek' is misschien wat overdreven: hij praatte 2 minuten non-stop, ik knikte enkele keren en wenste hem nog een goede avond.
Even later zag ik hem in de gang geanimeerd tegen een ander groepje knikkers aanpraten, en weer even later lag hij op één van de kussens buiten naast de deur, naast een jongedame die ook al af en toe vriendelijk knikte. Het zat hem geloof ik niet mee deze avond, al kocht hij wel aan de lopende band voor iedereen bier. Vrienden maken is een dure hobby.

Toen Bregje (en begeleider Michel Ebben) klaar was met zingen (en spelen), vroeg ik haar naar een stembiljet. De flyer deed dienst als stembiljet, zo bleek, vermoedelijk om de kosten te drukken. Ik stemde op Bregje en ging op zoek naar de stembus. De stembus leek verdacht veel op een prullenbak dus ik hoop dat ik er goed aan gedaan heb het biljet hierin te deponeren.
Inmiddels was een volgend optreden begonnen. Eigenlijk was het niet eerlijk van mij mijn stem al uit te brengen voordat ik de andere optredens gezien had, maar toen de zingerd op dat moment iets rapte met de strekking "let's keep it oldskool, people", wist ik dat ik de mensheid in het algemeen en Bregje in het bijzonder een onschatbare dienst had bewezen.
De vriendenmaker liep me voorbij met een blad vol alcoholica. Er waren nog erg veel dorstige Engelsen, Australiërs, Amerikanen en Zwitsers aanwezig. Hij zou vast nog vaak heen en weer moeten lopen.

lutek Zondag 04 Augustus 2013 at 4:46 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.