PopUp 010

Ooit maakt TinyMusic de stad blij met kleine concerten op steeds wisselende locaties; locaties die doorgaans geheel niet waren ontworpen voor het herbergen van concerten, wat zo'n avond des te aangenamer maakte. Iedere keer was het een belevenis. En zelfs als de muziek niet helemaal uit de verf kwam, was de avond toch geslaagd, zonder uitzondering, door de opzet en de uitvoering ervan. Hulde aan o.a. Maurice D. die daar voor zorgde.

TinyMusic is niet meer. De behoefte is er wel. Nu is er PopUp 010. Zelfde opzet en uitvoering, nu in handen van o.a. Florian P.
[Tot zover het journalistieke gedeelte van het verslag. De komende alinea's tonen volgens bekend Luteks recept hooguit zijdelings en bij louter toeval raakvlakken met de werkelijkheid.]

Zowel Crying Boys Cafe als Stephen Ellis waren steengoed. Wat moet er verder nog over gezegd worden?

Al wist ik van te voren dat ik veel mensen zou kennen, en dat de avondse opzet en invulling als vanouds waren, toch voelde het als voor het eerst ergens binnenstappen. De eerste PopUp 010, spannend.
Misschien was het wel daarom dat ik zo overdreven aardig was tegen de eerste paar Bekende Koppen die ik zag, maar het kan heel goed zijn dat ik aardigheid tentoonspreidde omdat genoemde Koppen zelf van nature erg aardig waren, ik kende ze althans niet anders. Ik geloof dat ik tegen andere Koppen, die niet meer tot de eerste paar behoorden, ook redelijk aardig was, dus misschien had het er allemaal niets mee te maken. Je weet het niet.

Het was direct duidelijk, in dit uit de kluiten gewassen theehuis, dat de barman het vanavond flink op een lopen ging zetten. Hoe goed gesorteerd de bar ook was, de Leffe bevond zich uitgerekend in de tapkraan aan het andere eind van de loods. En hoe vriendelijker de barman bij elke nieuwe ronde naar achteren liep, hoe schuldiger je je voelde, maar als je je, terecht of niet, voorhield dat barman in kwestie wel wat lichaamsbeweging kon bebruiken, verrichtte je eigenlijk een goede daad.
Tot overmaat van loop stortten diverse Bekende Koppen zich net als ik op de Leffe. Halverwege de avond was er een geul ontstaan in de loodsbodem, een soort loopgraaf, waarin de barman zich heen en weer bewoog. Na een tijdje zag je alleen nog zijn kruin en moest je oppassen, bij verplaatsing van bar naar geïmproviseerd podium en vice versa, dat je de loopgraaf niet inkukelde.
Sociale aangelegenheden zijn oorlog, zoals het bekende spreekwoord luidt.

Mijn aandacht werd getrokken door de muren van de loods, waarop een hele serie - of misschien een halve serie, dat kon ik niet beoordelen - foto's waren geëxposeerd; niet slechts omdat de foto's erg mooi waren maar ook omdat ik 2 wonderlijke foto's zag van muzikale helden, 1 van Zappa en 1 van Pete Townshend. Het wonderlijke was erin gelegen dat ik beide foto's niet kende terwijl ik wel 1000 verschillende foto's van de heren heb gezien. Ik vroeg me af waar en wanneer deze genomen waren maar ik kwam daar niet achter.
Wat ik had kunnen doen was mijzelf in de foto's lanceren met behulp van een van de Zygons gestolen apparaat waarmee dat mogelijk is, zoals laatst in de aflevering van Dr.Who te zien was. Vanuit de foto's had ik kunnen zien wat er gebeurde op het moment van opname, en waar en wanneer dat precies had plaatsgevonden.
Enkele praktische bezwaren stonden de uitvoering van dit plan echter in de weg. Ik had zo'n apparaat niet bij de hand en er waren geen Zygons in de loods aanwezig, in elk geval niet op dat moment.
Ook betrof het hier foto's, en dus geen schilderijen zoals in de Dr.Who-aflevering was te zien geweest. Misschien werkte de techniek helemaal niet met foto's. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn.
Het bezwaar dat de betreffende Dr.Who aflevering pas zou worden uitgezonden op de dag volgend op de avond van PopUp 010 wimpelde ik als niet ter zaken doende af. Zeg nu zelf, in de wereld van de tijdreizerij van Dr.Who is er plaats noch tijd voor inachtneming van chronologie.
Al achterwaarts mijmerend viel ik alsnog bijna de loopgraaf in waar de vriendelijke barman juist op hernieuwde Leffe-jacht was. Hij was zelf niet meer te zien maar zijn voetstappen galmden mooi door de ruimte; ik bestelde meteen een nieuwe.

De eerste editie van PopUp 010 was buitengewoon geslaagd. Op naar de volgende.

lutek Zaterdag 30 November 2013 at 9:54 pm | | default

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.