Lekker

Ik toef wat af tegenwoordig. Ik toef hier en ik toef daar. Toeven is het nieuwe toverwoord.
Op vrijdagmiddag is het goed toeven in Boudewijn aan de Nieuwe Binnenweg. Het terras zit meestal al vol. Binnen niemand. Ik ga op de rand van binnen en buiten zitten en bestel een McChouffe, een donker bier, bruisend, sterk, fruitig, kruidig, dat hergist op de fles of het vat, zonder additieven, ongepasteuriseerd, met smaakevolutie.
(Zo, lees dat nog maar eens over)
Ja, je wilt er ook zo een, ik weet het. Klik en zie.

McChouffe - donker bier, bruisend, sterk, fruitig, kruidig, hergist op de fles of het vat, zonder additieven, ongepasteuriseerd, met smaakevolutie.

Aan de overkant van de straat staat een man muziek te spelen. Met enige regelmaat komt hij boven de muziek uit die Boudewijn zelf produceert. Het is een pakkende combinatie die alleen maar bestaat omdat ik hier zit. Een meter verder naar binnen of buiten en ik had het niet gehoord. Het is een concert dat helemaal alleen voor mij wordt opgevoerd.
Naast me heeft iemand het over een hoboïst. Dat hij het uitspreekt als hobbyist geeft helemaal niets, want hij bedoelt de man aan de overkant en die speelt op een altsaxofoon.

Laatst stuitte ik op internet op Marco's Wijn Site. Marco houdt een wijndagboek bij. Hij weet op pakkende wijze te verwoorden hoe de vork in de steel zit als de wijn in het glas zit. Geen snobbistische praat, maar wel meer dan alleen: 'ja, lekker wijntje'. Normale wijnen uit de supermarkt, een paar euro de fles. Zoiets zou je ook kunnen doen met bier, hoewel een bier - als het goed is - natuurlijk niet van jaar tot jaar verschilt.
Ineens had ik enorme zin om te schilderen. Waar kwam dat nu vandaan? Ik keek op het etiket. Nee, daar werd geen melding van gemaakt. Merkwaardig.

Even later merkte ik dat ik zat te neurieën: Zet een Chouffe voor je raam vannacht...
Dit werd te gek. Ik las nogmaals het etiket. De ober zat me van achter de tap aan te kijken. Toen ik opkeek knikte hij vriendelijk. Ik knikte al even vriendelijk terug. 'Ja, lekker biertje', gebaarde ik.
lutek Zaterdag 11 Augustus 2007 at 2:09 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.