Facebook Of Het Is Niet Gebeurd

Fotograaf en Facebookjunkie David kwam een dagje op bezoek in de grote stad Rotterdam alwaar ik hem mocht rondleiden. Zelf woont hij in de grote stad Amsterdam, of Mokum zoals mensen zeggen die 020 niet in de mond durven nemen. Normale mensen hebben daar geen moeite mee. Toch kwam het onderwerp heel even ter sprake omdat er de volgende dag een voetbalwedstrijd tussen teams uit beide steden op het programma stond - sommige mensen noemden het zelfs een 'belangrijke voetbalwedstrijd'; dat is echter een contradictio in adjecto - maar niet op ons programma.

Nee, ons programma bestond enerzijds uit slap geouwehoer en strakke foto's, anderzijds uit veel lopen, veel zitten en veel staan, en derdezijds uit geestelijke zowel als geestrijke inname. Body and soul, yin en yang, aap, noot, Mies; et cetera.
Best een druk programma dus.

David was nog geen kwartier uit de trein of we stonden al hartstikke cultureel te doen in het atelier van schilderes/tekenares Lotte Teussink. Zo, daar had David niet van terug. Nou hij weer!
Voor de zekerheid maakten we een foto en plaatsten die op Facebook, want iedereen weet: Facebook of het is niet gebeurd.
Nog geen 5 minuten later had de foto reeds 4825 likes gekregen. David grossiert in Facebookvrienden. De likes waren het bewijs dat wij inderdaad bij Lotte Teussink in haar atelier waren geweest.
Om van de in het atelier genoten schoonheid te bekomen, aten wij onszelf even wat moed in in de vorm van een lunch, een lunch in de vorm van een paar boterhammen, boterhammen in de vorm van een driehoek.
Klik. Foto. Facebook. Like.

Al fotograferend door de stad lopend, bekeek ik de straten door de ogen van David. Je bent plots toerist in eigen stad. Je ziet dingen voor het eerst, dingen waar je dagelijks langs loopt.
Bovendien kreeg ik door de constante stroom FB-likes ook het idee dat ik veel meer op 1 dag deed dan ik anders doe, maar dat ik veel meer deed dan dat ik anders op 1 dag doe kan daar ook mee te maken hebben gehad.
Hier was vroeger Nighttown. Daar Kabouter Buttplug. Kijk, hier is Die Winkeltje. En dit is Cafe De Riddert. Alle belangrijke punten liepen wij af.
Om van de genoten troosteloosheid te bekomen, dronken wij onszelf even wat moed in in de vorm van een late lunch, een late lunch in de vorm van vloeibare versnaperingen, vloeibare versnaperingen in de vorm van koffie met iets daarbij.
Wij vergaten deze belevenissen uiteraard niet op Facebook te zetten, wat ons 87304 nieuwe likes opleverde in het eerste kwartier na plaatsing.

Nadat we ons een tijdje over de grote vragen des levens hadden gebogen (de dood, de drank, de kunst, en of het linker lampje nu te hoog hing of toch misschien het middelste te laag) begaven we ons naar Stalles voor een laat diner. Echt laat was het niet, maar anders zou ik het een vroeg diner moeten noemen en dat was het zeker niet.
Deze beslissing leverde ons slechts 2 likes op, afkomstig van onszelf (en wellicht een derde van de barman), maar dat kwam omdat we de beslissing nog niet direct wereldkundig hadden gemaakt. Na bekendmaking kregen we bijval van 358491 anderen. We kregen het er warm van.

Het hoofdingrediënt van de dag diende zich aan in de vorm van een concert in Rotown, een concert in de vorm van Blaudzun, Blaudzun in de vorm waarin hij altijd verkeert. Het was op het podium bijna zo druk als in de zaal. Blaudzun speelde keurig de nieuwe plaat, heel goed maar zonder verrassingen.
Alle 250 mensen in de zaal like-ten het concert maar onze foto's kregen natuurlijk een veelvoud daarvan aan likes op Facebook.
Tot slot wilden we nog uitsluitsel over de belangrijkste vraag van de dag dus togen we voor een afzakkertje opnieuw naar De Riddert, en jawel hoor, daar hing het antwoord, nu was het duidelijk te zien: het was het middelste lampje.

lutek Maandag 03 Maart 2014 at 10:16 pm | | default

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.