PopUp-gemijmer

Hoe vind je een oppoppend poppodium in een uitgestorven havenhoek aan de rand van Rotterdam waar in de avond geen mens te zien is? Dat is heel gemakkelijk. Ieder mens die je ziet is er een die net als jij ook op weg is naar het opgepopte poppodium. Zwaan kleef aan.
Zo werd ik binnengeloodst in de loods waar het programma plaatsvond. Denkelijk voor de laatste keer. Er zijn me iets te veel mensen. Met deze oppoppende opzet kan ik net zo goed naar een concert in Rotown gaan. Het is mooi geweest.

De kranen in de haven die overdag nog zo levendig de trossen bananen, sinaasappelkistjes en appeltjes van oranje hadden overgeslagen (of hoe dat tegenwoordig ook werkt op de fruitpier) benadrukten nu slechts de verlatenheid van deze uithoek. Silhouetten uit een film over vergane glorie. Ik mijmerde maar een eind voor me uit terwijl ik uit het raam staarde. Ik had ook voor het andere raam kunnen staan, uitkijkend op een fruitbar die vandaag weer goede zaken had gedaan. De eigenaar wreef in zijn handen. Maar dat was misschien omdat het inmiddels wat fris geworden was, of omdat het ruwe hout van het zojuist rechtgezette terrasmeubilair zijn huid irriteerde. Niet dat ik hem bezig had gezien maar ik kon mij zo voorstellen dat hij nadat de laatste bezoeker was vertrokken alle tafels en stoelen weer even mooi uitnodigend rang had geschikt ter verlokking van de eerste bezoekers van morgen.
Meer ramen waren er niet in de, ik meen, voormalige fruitloods, zodat mij verder nog restte van de muziek te genieten.
Deze was semi-akoestisch, volgens aankondiging, maar kennelijk had iemand onbedoeld de electriciteitsrekening betaald, zodat alle geluid genoeg versterkt was om er het hele concert doorheen te kunnen ouwehoeren. Het valt nog helemaal niet mee, temidden van 100 decibel aan muziek - 1 decibel per betalende bezoeker - om je verstaanbaar te maken, maar veel bezoekers slaagden er wonderwel in.

Ik besloot maar weer voor het raam te gaan staan mijmeren. Jarenlange training heeft mij een meester gemaakt in deze discipline. Aan mijn geestesoog trok een geschiedenis voorbij die... hela, daar was ik zelf! Ik tufte voorbij om een brommertje, als documentenbezorger, op weg naar Marico, wat vanuit de binnenstad een teringeind weg was. Met tegenwind kwam het brommertje nauwelijks vooruit, en ik zelf derhalve ook niet. Floep!, daar waaiden de scheepdocumenten uit mijn handen - een koffertje had ik niet - zo in het water. Dat was niet zo mooi. Nu moest ik in het koude water springen om ze terug te krijgen. En als me dat al gelukte, zou de tekst niet meer leesbaar zijn. Boze klant. Rederij die een partij niet vrij zou geven. Problemen, problemen.
Snel popte ik weer terug naar het heden. Liever koos ik een ander mijmerscenario, bevoorbeeld iets met een zomerse fruitbar, cocktails en exotische ontmoetingen met dames met appelwangen van oranje. Dat leek in eerste instantie heel goed te gaan, bijna scoorde ik, maar de exotische dame met de appelwangen haakte af omdat ik mijn helmpje nog ophad uit het vorige scenario. Stom dat ik er niet aan gedacht had die tussendoor even af te zetten.

De band Horses On Fire kondigde het laatste nummer aan. Enkele exemplaren van de medemens herinnerden zich plotseling en net op tijd dat ze voor de muziek waren gekomen en gaven zich over aan een stukje interpretief dansen. Mijn interpretatie was dat iedereen het naar hún zin moest hebben, waarop ik besloot snel nog even buiten te kijken.
Ik mijmerde me per metro een weg terug naar de grote stad en werd hierbij niet aangereden door een documentenbezorger op een brommertje met tegenwind. Wat zou zo iemand hier ook te zoeken hebben op dit uur?

http://www.rijnmond.nl/node/294976/overlay

lutek Zaterdag 29 Maart 2014 at 2:28 pm | | default
Gebruikte Tags: , , , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.