Record Store Day 2014 (2)

Boven een drukte van belang was het gebeuren op de tweede verdieping voor iedereen goed zichtbaar. Velvet Records presenteerde i.h.k.v. Record Store Day tal van levende artiesten. In het verleden heeft dit ook wel eens buiten, voor de winkel, plaatsgegrepen maar waarschijnlijk i.v.m. de ochtendlijke guurheid was het deze keer binnen. Voor iedereen die later dan na de eerste band arriveerde, was deze overweging moeilijk te traceren daar de zon zich deze dag maar één keer liet zien, namelijk de gehele middag.
De belangstelling was groot maar zeer ordelijk. Zo ordelijk dat iemand achter mij vroeg - ik stond op de rand van binnen en buiten - of er 1 of 2 rijen naar de kassa liepen en welke het hardst ging. Vergeefs deed hij daarna of hij een grap had gemaakt.

Zelf was ik hopeloos te laat om de eerste band te zien. De tweede trouwens ook, en de derde en vierde. Bij de vijfde was ik zo blij dat ik er eindelijk was dat ik, na een vluchtige blik naar binnen te hebben geworpen, eerst maar even bij de buren op het terras ging zoeken naar een onbezette stoel. Behalve de zon werkte ook een zojuist gehoorde aankondiging op mij in, van band nummer vijf. 'The next song is about...', en daarna had ik het niet duidelijk verstaan. Was het nu een nummer over een hamster of over de Amstel. Ik kwam er niet uit en vroeg mensen in mijn omgeving of zij wellicht een idee hadden. 'Hamster' en 'Amstel' kregen in eerste instantie evenveel stemmen. Er kwamen echter andere suggesties op tafel: 'monster', 'master', 'maaistoel' en 'haspel'. We overwogen de diverse opties; uiteindelijk werd 'bankstel' verkozen tot winnaar. De volgende keer dat je ergens bent waar 6 of meer bands spelen, moet je bij de vijfde band maar vragen naar het nummer over een bankstel, want het was best een goed nummer.

Na de vijfde band kwam niet de zesde band want Michael Prins is van alles maar hij is geen band, althans niet als hij in zijn eentje speelt zoals meestal het geval is, ook ditmaal. De zon gebood mij echter mijn zintuigelijke waarneming van het muzikale aanbod te beperken tot die van het gehoor. Dit kwam mij goed uit: ik bleef zitten waar ik zat.
De rest van de middag speelden er louter bands die zich elektrisch lieten versterken door elektrische versterkers zodat meer en meer mensen zich gewillig door de zon lieten beletten zich naar binnen te begeven, en het allengs drukker werd op het terras. Het terras leek zich ook uit te breiden: in plaats van voor het café zaten steeds meer mensen voor de muziekwinkel. In de natuurkunde heet zo'n verschijnsel diffusie, in de biologie heet het osmose, op de Oude Binnenweg heet het gezelligheid.

The Little Kicks deed qua naam vermoeden dat er ook een grote variant moest zijn. Wellicht was dat The Kik die uren tevoren bij De Plaatboef had gespeeld. We konden het niemand vragen want The Kik had in de ochtend opgetreden, buiten voor de deur, en alle bezoekers die daar waren geweest lagen met bevriezingsverschijnselen in het ziekenhuis. Hoe anders de omstandigheden een paar uur later.

Tegen het eind van de middag was het niet langer van belang het tijdsschema van RSD in de gaten te houden. De bands hoefden niet meer voor een volgend optreden naar nog een andere plaats in Nederland te reizen. Het programma kon uitlopen waar je bijzat. En dat deed het dan ook, uitlopen. En dat deden wij dan ook, er bijzitten.
Over welke band als laatste mocht optreden liepen de meningen uiteen. De een dacht aan 'rivier', de volgende dacht 'raver', een derde hield het op 'révè, en de vierde 'river'. We besloten tot loting, gooiden alle mogelijkheden in een hoge hoed, trokken daaruit 1 naam, en die band mocht vervolgens optreden. Gelukkig voor Revere werden zij getrokken want zij waren er nu toch. Het werd een daverend optreden. Zelfs de zon was niet langer bij machte ons in zijn greep te houden. Die Winkeltje puilde uit. Het plafond van de begane grond had de grootste moeite zich goed te houden. Gelukkig kwamen er slechts wat lampjes naar beneden en niet de hele band maar het scheelde alleszins weinig. Mocht iemand Revere nog eens boeken, laat ze vooral niet op de tweede verdieping spelen, of sluit tenminste een goede verzekering af.

lutek Zondag 20 April 2014 at 5:05 pm | | default
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.