Zwarte Band

Er waren 30 elpees in huis. Tom Jones, Vader Abraham, Wim Sonnevelt, Boudewijn de Groot, Wim Kan, Alle 13 Goed. De elpee die het meeste indruk maakte was die van Boudewijn de Groot. 5 jaar hits. Het was 1978. Ik was 10.
Misschien hoorde ik de teksten nog niet te begrijpen. Maar dat deed ik wel. Ik snapte dat er een moment zou komen dat je je jeugddromen moest verruilen voor de droomloze grotemensenwereld; dat verruilen niet het goede woord was, dat de verandering je zou overvallen, dat je het niet in de hand zou hebben.

Ik begreep de teksten, ik begreep dat er delen weg werden gelaten die je zelf moest invullen. Ik begreep dat hij in het ene lied kon zingen dat vriendschap niet bestond en in het volgende betogen dat er niets belangrijkers was dan dat - dat sprak elkaar niet tegen. Als hij over je oudere broer zong, bedoelde hij niet letterlijk je oudere broer.
Ik snapte de soms ingewikkelde zinsconstructies, en ik begreep dat die gemaakt werden om het rijmschema te laten kloppen. En ik vond de vondsten mooi.
Wat ik niet begreep was een enkel woord. Dat zocht ik op in het woordenboek. Het woordenboek stond op de schoorsteenmantel, naast de bijbel, dus je moest je niet vergrijpen.
'...waar ik te veel dronk om een vrouw te importeren...'
'Imponeren', had ik op moeten zoeken. 'Importeren' maakte de tekst een stuk onbegrijpelijker. Het was een uitzondering.
Ik snapte dat Prikkebeen iemand was die misschien niet bestond. Het was gewoon iemand in een tekst. Hij zou kunnen bestaan. Hij zou niet kunnen bestaan. Dat deed er niet toe. Het leverde een schitterende tekst op die je misschien wel of misschien niet helemaal begreep, of misschien allebei tegelijk.

Ik kan niet zeggen dat het me overvallen heeft, het moment dat je je jeugd verruilt voor een grotemensenwereld (al is verruilen niet het goede woord). Het moest komen. Boudewijn de Groot had er al over gezongen. Je staat tegenover een zwarte band judoka die een bepaalde greep heel goed beheerst. Je weet dat hij die bij je gaat proberen, het is zijn go-to move. Als hij je pakt en neerlegt ben je verloren. Je weet dat het komt. Je weet wat hij gaat doen.
Er is één ding dat - voor en na - onveranderd is gebleven. Het kán ook maar één ding zijn. Dat is de spiegel zelf. Dat is Eva. Dat is Cinderella. Dat is Voor De Overlevenden.

lutek Zondag 24 Augustus 2014 at 2:02 pm | | default
Gebruikte Tags:

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.