Zet Eens Wat Leuks Op

Muziek doet iets met je gemoed wat niet in woorden is uit te drukken. Beter hou ik dus direct op over dit onderwerp. Als woorden te kort schieten, is verder praten onnodig. Maar nee, ik ratel door.
Muziek kan als katalysator troost bieden, opvrolijken, bedroeven. In gezelschap kan het opzwepen, verbroederen, de hormonen op hol brengen.
Sommige muziek kan je doen denken dat het speciaal voor jou gemaakt is, het kan maken dat je het wilt uitdragen als een evangelie. Ik nam vroeger graag cassettebandjes op voor vrienden en bekenden: luister dit, dit is geweldig!
Bleef het maar bij 1 cassette. Als ik niet uitkeek, nam ik er zo 10 of 20 achter elkaar op: luister dit, dit is allemaal geweldig!

Hoe meer muziek ik voor iemand opnam, hoe minder er bleef hangen. Mensen zaten niet te wachten op een overdosis. Een vriend van me deed hetzelfde als ik. Had hij net een vriendin, nam hij een bandje met muziek voor haar op. Eerste nummer was Suedehead van Morrissey. "Why do you come here, why do you hang around." Een week later was het uit.
Ik had een vriendinnetje dat eens thuis muziek kwam luisteren. Gezellig. Spannend. Er hing iets moois in de lucht en het was niet de lamp. Tot ze vroeg: "Heb je ook iets vrolijks?"
Even was het stil. Daarna was het nog iets langer stil. Ik bladerde door 2 wandkasten met elpees, almaar zenuwachtiger. Na een kwartier moest ik bekennen dat ik volstrekt geen muziek had die ook maar enigszins voor vrolijk kon doorgaan. Ik vond het ook eigenlijk geen voorwaarde. Vrolijk, wat heeft dat nou voor belang? Zoals volume of muzieksoort er ook totaal niet toe doen.
Het bleef bij dat ene bezoek.

Gisteren werd ik via Facebook door iemand uitgenodigd 3 blijde nummers te selecteren. Ik schrok me rot. Drie!? Ik wist er niet eens één.
Maar blijde muziek is natuurlijk nog wel iets anders dan muziek waar je zelf blij van wordt. In de meeste gevallen heeft het zelfs niets met elkaar te maken (al sluit ik het ook zeker niet bij voorbaat uit). Vandaar dat ik na enig nadenken toch tot een aantal 'blijde nummers' kwam. Sterker nog, 24 uur later had ik maar liefst 12 nummer te pakken waarvan ik er niet 1 meer wilde laten afvallen.
Hieronder staan ze, niet in een bepaalde volgorde. Er is geen nummer 1 of 12. Als ik verplicht werd te kiezen zou Rock musc van de Pixies op nummer 1 staan, omdat die de kortste van de verzameling is. Vrolijkheid is dan wel leuk en aardig maar moet natuurlijk niet al te lang duren. Stel je voor.

Pixies - Rock music
Monty python - Always Look on the bright side of life
Pink floyd - A saucerful of secrets
Belle & Sebastian - Lazy line painter Jane
Country Joe & The Fish - I-Feel-Like-I'm-Fixing-To-Die-Rag
Primus - John the fisherman
Mercury rev - Goddess on the hiway
Residents - Spotted pinto bean
Men at work - Down under
Wedding present - Kennedy
Shrug - Sir Walter Raleigh's fast food takeover 
Tyrannosaurus Rex - Prelude & A day laye

lutek Zaterdag 30 Augustus 2014 at 12:28 pm | | default
Gebruikte Tags:

Eén reactie

Betty
Ja, ik merkte dat op mijn Ipod ook alleen maar droeve nrs staan dus ik heb ernstig nagedacht over vrolijke afwisseling, idd ook Monty Python, Browneyed girl van Van en nog wat andere. Ik moet altijd heel hard huilen van Damien Rice dus die draai ik maar niet meer 😁
Betty, - 30-08-’14 20:18
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.