Een Festival Van Naam

Tegenwoordig is het gebruikelijk een frikadel een frikandel te noemen. Sterker nog, veel mensen weten niet eens (meer) dat een frikandel vroeger een frikadel heette. Ik mag van tijd tot tijd graag een frikadel tot mij nemen, liefst in een broodje gehuld - niet ikzelf maar de frikadel - maar ik haal het bij het plaatsen van mijn bestelling niet in mijn hoofd om om een frikadel te vragen want mijn overtuigde (lees: arrogante) blik zou ongetwijfeld voor onnodige verwarring en verwondering zorgen, de snack niet waard.
Vorige week nog wist ik volkomen overtuigd en overtuigend 3 euro 40 van een armlastige winkelbediende af te troggelen door te beweren dat alle soepen die dag halve prijs waren. Ik wees daarbij op de naar ik meende van toepassing zijnde annonce in de reclamefolder. Kijk maar, hier staat het, alle pakken en zakken soep halve prijs. Toen ik de winkel verliet, schoot me te binnen dat 'blikken' zeer waarschijnlijk niet tot de verzameling 'alle pakken en zakken' behoorden en ik dus onterecht korting had gekregen, maar ik keerde niet terug.
Laat dit voorbeeld van mijn overtuig(en)de blik (pun intended) een waarschuwing zijn voor eenieder die in de toekomst zaken met mij doet.

Om terug te komen op de frikandel, dit lustartikel mag zich dan in grote populariteit heugen, als naam voor willekeurig ieder ander object of idee slaat het een pleefiguur. Ik ging naar een festival genaamd 'Festival De Frikandel' en wist al bij voorbaat dat er weinig bezoekers op af zouden komen, los van (slechte) weersomstandigheden en (goed) programma. Het spreekt simpelweg onvoldoende aan. Het heeft geen Schwung. Het ontbeert verwachting of verlangen. Zoals je je band ook niet naar het lokale café vernoemt. Je wordt dan niet serieus genomen. Dat is jammer, want uiteindelijk zegt de naam van een band of een festival maar bitter weinig over de inhoud. Denk bijvoorbeeld aan de band 'Fuck The Writer'.

Hoofddoel van mijn aanwezigheid was het zien van Half Way Station. De laatste keer was alweer 3 maanden geleden geweest. Nevendoelen waren het zien van de band ervoor en de band erna. De band ervoor was tot mijn niet geringe ontsteltenis naar het lokale café vernoemd. Voor de zekerheid ging ik kennismaken met het barpersoneel (van het festival, niet van het lokale café - moet ik nu echt alles uitleggen?) dat mij een Keizerskroon aan de hand deed voor de somma van 2 euro.
'Koninklijk Genieten', adviseerde het etiket, wat ik raar vond omdat je bij iets keizerlijks eerder verwacht dat het emperiaal te genieten zou zijn, al was het dan nog zo billijk geprijsd.
Een bezoeker naast me greep in wanhoop naar zijn hoofd terwijl hij een flyer bestudeerde, en stootte uit dat 'er werkelijk helemaal niets meer van het programma klopte', wat ik nogal overdreven vond voor een uitloop van 10 minuten op een hele dag. Bovendien zag hij er niet uit als iemand die iets beters te doen had op dat of enig ander moment. Ik vermaakte mij prima met de extra tijd door wederom het personeel te begroeten en al even emperabel als voorheen aan het genieten te slaan.
Nauwelijks was ik terug bij de band of ik hoorde beweren, 'het kan aan mij liggen maar volgens mij zijn we echt hartstikke goed', zodat ik op een drafje terugliep maar de dames personeel om aldaar andermaal imperioens te gaan genieten.
Dit ging zo nog een tijdje door. Op zeker moment stond ik zodanig euphoniums te genieten dat ik bijna het begin miste van het optreden van Half Way Station. Snel pakte ik nog een imperiaalse bron van genot mee en begaf mij op weg naar voor het podium.

Tijdens het festival DeWereldVanHetWitteDeWithKwartier eind volgende week zal Half Way Station maar liefst 6x in 2 dagen optreden in de Waalse Kerk. Er is alleszins geen enkel excuus niet te gaan. Of er exterminaal te genieten valt is wel zeker, ook al zijn daar niet dezelfde vrolijke lui als van Festival De Frikandel. Volgend jaar hopeijk weer een festival.

lutek Woensdag 03 September 2014 at 9:33 pm | | default
Gebruikte Tags: , , , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.