Smetteloos Zwart

Wat heb ik ingeschonken? Daar had ik helemaal geen trek in. Dorst, bedoel ik. Trek heb ik sowieso niet. En als ik de verwarming wil uitdoen, blijkt die al uit te staan. Die moet ik dan net al hebben uitgeschakeld toen ik... een nieuw pakje zakdoeken wilde pakken maar dat ben vergeten. Geen wonder dat ik dat vergeten ben, want ik heb in plaats daarvan iets ingeschonken wat ik niet wilde drinken.
In deze omstandigheden is het niet moeilijk te begrijpen dat ik de laatste zwart/wit-serie van Dr. Who (vanaf 1970 was het in kleur) best spannend vind en buitengewoon behoorlijk best surrealistisch. Dat is (anders dan in huidige gesteldheid) namelijk een bijzonderheid. Het is een weinig bekend feit dat de oude series uit nostalgische overwegingen door veel fans als legendarisch gezien (eigenlijk: ongezien) worden. In werkelijkheid hebben de slapste nieuwe series (fast forward 50 jaar) nog een wonderlijk hoog entertainmentgehalte in vergelijking met de oude, die hooguit voor doelgroep 14- gemaakt lijken te zijn geweest.
Ik had vorig jaar besloten de oude rommel van internet te plukken en van begin tot eind alle 983 afleveringen chronologisch te gaan zien. Inmiddels ben ik maar wat blij dat de helft van de eerste 2 incarnaties van The Doctor in de loop der onzorgvuldige BBC-archiefjaren verloren zijn gegaan en ik mijn voornemen uit kan voeren zonder op eigen kracht iets over te hoeven slaan.
Dit is waarschijnlijk niet helemaal waar, als is het waarheidsgehalte niet te toetsen: maar ik bedoel dat ik vermoed dat ik afleveringen zou hebben overgeslagen als er meer bewaard waren geweest.

Dit - deze lichaams- c.q. geestesgesteldheid - is tevens het ideale moment om het concert van vorige week nog eens door te nemen. Spasmodique in de Hofpleinboogjes. Is daar dan een concertzaal? Nee. Maar als je er een ruimte afhuurt is het er zomaar opeens wel.
94% van de bezoekerskleding was zwart als de nacht. Een hoger percentage is nauwelijks denkbaar. Na afloop was iedereen laaiend enthousiast, ik ook. Ik weet nog dat iemand vroeg: "Hoe vond je het?", en dat ik antwoordde, "geweldig!"
Ook weet ik nog dat een uur later, halverwege stad en huis me iemand dezelfde vraag stelde, en ik wederom zei, "geweldig"... en dat het toen even stil was.
Het was stil, niet alleen omdat ik er verder niets aan toe kon voegen maar ook omdat ik hard stond na te denken wat ik er precies van had onthouden. Ja, het was geweldig geweest, muziek, sfeer, publiek... maar ik had de hele avond mislukte foto's staan maken.
Op dat moment schoot me te binnen dat je niet tegelijk serieus mislukte foto's kan staan maken (ik had er 600 geschoten) én serieus naar het optreden kan kijken.

Zie de voordelen: de volgende keer dat Spasmodique optreedt, ga ik er uiteraard weer heen (al had ik dat natuurijk toch al gedaan - ik heb ten slotte wat goed te maken: vriend B. heeft ze in hun eerste incarnatie wel 20x gezien, ik destijds niet 1x, schande!).
Ik moet ook terug om te verifiëren dat de gitarist de meneer is die op andere dagen achter de toonbank van platenmakelaar Velvet Records staat. Dat is iets wat waarschijnlijk heel Rotterdam al 25 jaar wist behalve ik, en je wilt nu eenmaal niet bekend staan als degene die dat nog niet wist.
Ander voordeel is dat ik nu al denk dat ik de 11 (elf) CD-box die binnenkort gaat verschijnen ('All and more') met hoegenaamd vrijwel zekere zekerheid zal aanschaffen.
Meer voordelen: ik kan weer 3 nieuwe instellingen van mijn camera bijschrijven op de lijst 'Nee Lul, Dat Niet' en 1 instelling op de lijst 'Godkolere, Amateur!', zodat er steeds minder instellingen overblijven die niet goed zijn. Uiteindelijk zal ik de juiste instelling overblijven, al vermoed ik dat die niet zal werken op een andere plek dan in de Hofpleinboogjes op een winteravond.
Wat ik nog goed weet is dat ik verschrikkelijk veel bekenden zag, en heel veel bekende onbekenden, en ook best veel onbekende bekenden. En ze waren bijna allemaal in smetteloos zwart.

lutek Donderdag 18 December 2014 at 11:01 pm | | default
Gebruikte Tags: , , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze simpele vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.